Locul bunicilor creşte în importanţă peste tot în lume

În lume exista milioane de Granny si Daddy, Abuela si Abuelo, Babula si Dedula, Nainai si Yeye (China) sau Papi si Mami. Oricând si oriunde, parintii parintilor ocupa un loc deosebit in familie si mai ales in inima nepotilor.

“Studiile arata clar acest lucru”, spune Claudine Attias-Donfut, director de cercetare la Casa Nationala (franceza) de Asigurari de Batrânete, citata de cotidianul francez La Croix. Attias-Donfut spune ca, potrivit “ipotezelor biologilor si evolutionistilor care cerceteaza “efectul bunica” in epoca oamenilor primitivi, grija pe care o acorda bunica copiilor copiilor sai ar fi avut un efect decisiv asupra supravietuirii speciei umane”.

Aceasta observatie pune in evidenta o alta constanta universala: prelungirea maternitatii in statutul de bunic. “Este o constanta a oricarei societať, fie ea patriarhala sau matriarhala, adauga cercetatoarea. Astfel, in Asia, unde in mod traditional cuplul tânar locuieste cu parintii sotului, legatura mama-fiica se transpune in raportul nora¬soacra.

În majoritatea tarilor africane, legatura bunici-nepoti este omniprezenta, extinzându-se, potrivit traditiei, la ansamblul veteranelor clanului. În sfârsit, nici tarile din Europa nu fac exceptie de la aceasta regula. Sa ne gândim doar la multimea de povesti populare, printre care “Scufita Rosie”, care pune in valoare forta si bogatia legaturii intre bunici si nepoti.

În plus, se remarca predominanta liniei materne in influenta pe care o exercita bunicii. Cum se poate explica aceasta predominanta feminina? “Afectiunea si tandretea bunicilor fata de nepoti sunt aceleasi, pe orice linie ar fi, explica psihanalistul Claire Montelin, dar ceva deosebit se intâmpla la mama a carei fiica naste la rândul ei, lucru care tine de implinire: munca sa de educatie a luat sfârsit.”

Dincolo de ceea ce tine de antropologia universala, bunicii nu mai sunt ce au fost. În Japonia, ca si in Germania, in Africa, ca si in Canada sau in Arabia Saudita. Evolutia demografica este fara indoiala unul din factorii determinanti ai acestei evolutii.
“Prelungirea duratei vietii, subliniaza cercetatoarea Attias-Donfut, asociata scaderii fecunditatii, continua sa transforme structurile familiale. Modelul familiei numeroase cu doua generatii, care se extindea pe orizontala, existent in anii 1950, face loc unei familii restrânse si etalate pe verticala.”

Este o evolutie care le permite bunicilor sa stabileasca relatii mai personale cu nepotii si sa aiba un rol accentuat de sustinere afectiva, morala si practica. În domeniul educatiei, bunicii asigura acum un rol secundar. Numai intr-o parte din Africa generatia vârstnica are primul rol in educatie, rol accentuat acolo unde copiii ramân orfani din cauza ratei ridicate a mortalitatii a parintilor, mai ales din cauza SIDA, trecând astfel in grija bunicilor, sau atunci când parintii emigreaza in cautarea unui loc de munca.

Alaturi de elementul demografic, transformarea structurilor familiale si al statutului femeii, angajarea in viata profesionala contribuie si ea la bulversarea segmentului bunicilor, pentru ca ei sunt mai solicitati ca niciodata de mamele care lucreaza si au nevoie de ajutorul lor. Este un rol pe care si-l asuma in forme adaptate la contextele sociale si culturale din diverse tari. Un bunic iubitor e ste e neinlocuit, incheie La Croix.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.