EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Medvedev consideră ca mass-media ruse au libertate de exprimare absolută

0

Presedintele rus Dmitri Medvedev a incercat sa-i convinga pe jurnalistii din fostele republici sovietice ca la capitolul libertate de exprimare in Rusia este totul in regula.

În mod surprinzator, Medvedev a comparat discutia pe aceasta tema cu dispute le privind utilizarea cuvintelor necenzurate, ajungând la concluzia ca pâna si in aceasta privinta mass-media ruse se pot simti absolut libere, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Liderul rus a fost prezent miercuri, 9 decembrie, la Forumul mass-media europene si asiatice, la care au luat parte peste o suta de redactori-sefi de ziare din foste republici ale URSS. Jurnalistii s-au reunit la Moscova pentru a discuta in ce mod, in acest secol al inaltelor tehnologii, mijloacele de comunicare in masa ar trebui sa se dezvolte si sa interactioneze.

În deschiderea forumului, Medvedev a recunoscut ca este un admirator al inaltelor tehnologii si considera ca acestea trebuie implementate cât mai activ in spatiul mediatic.

“Am inceput sa tin un blog propriu”, a subliniat liderul rus, exprimându-si convingerea ca “jurnalele personale constituie o forma destul de buna de comunicare directa, de obtinere a celei mai variate si mai ales operative informatii despre ceea ce se intâmpla in lume, in tara, precum si o buna posibilitate de a te simti tu insuti un pic jurnalist, atunci când pregatesti raspunsurile sau când scrii pur si simplu”. “Sper ca lucrarea mea informationala are o amprenta personala”, a spus Medvedev.

Aflat, probabil, sub impresia recentei intrevederi pe care o avusese cu jurnalistii belarusi, presedintele rus a cons iderat de cuviinta sa-si spuna punctul de vedere referitor la profunzimea libertatii de exprimare din Rusia. Medvedev nu s-a declarat de acord cu afirmatia ca in spatiul mediatic rus nu s-a inregistrat un progres. “Dimpotriva, cu libertatea mass-media la noi lucrurile stau mai bine”, a spus Medvedev.

În opinia liderului rus, “libertatea de exprimare presupune responsabilitate si competenta”. Însa, potrivit lui Medvedev, “principala datorie a jurnalistului este sa spuna adevaruľ si nu conteaza in ce mod face el acest lucru. Din acest punct de vedere, Medvedev cons idera ca in Rusia lucrurile sunt in regula. Referitor la temele pe care ar trebui sa le abordeze mass-media, Medvedev a afirmat ca “acest subiect este unul complicat, filosofic”.

În opinia sa, raspunsul la aceasta intrebare prevede cunoasterea “limitelor a ceea ce este posibil, limitele a ceea ce este permis, a ceea ce este tabu”. “Acesta a fost mereu un subiect sensibiľ, a spus enigmatic seful statului rus, comparând discutia din jurul temei privind profunzimea libertatii de exprimare cu discutiile privind admisibilitatea utilizarii cuvintelor necenzurate.

Medvedev a subliniat ca nu este de acord cu faptul ca un asemenea limbaj poate fi utilizat in mass-media. “Dar sunt convins ca opinia mea nu este impartasita de toti cei prezenti, care vor afirma, probabil, ca limbajul necenzurat este parte din cultura noastra si ca oamenii il folosesc. Uneori, cu voce scazuta”, a spus Medvedev.

În cadrul aceluiasi forum mediatic, liderul rus a recunoscut ca atitudinile xenofobe din Rus ia s-au amplificat si ca aceasta problema necesita o abordare serioasa. Medvedev considera ca persoanele care impartasesc atitudini xenofobe, indiferent de rangul lor, trebuie sa fie trase la raspundere, care sa “mearga pâna la masuri drastice de raspundere penala”.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.