EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Moscova şi Kiev nu au declanşat în 2009 un scandal privind livrările de gaze, dar Europa trebuie să fie vigilentă

0

Se pare ca Moscova si Kiev au decis sa renunte anul acesta la traditionalul scandal din ajunul Anului Nou, când Rusia ameninta sa inchida Ucrainei rob inetul la gaz, iar uneori trece de la amenintari la fapte.

Europa, care primeste din Rusia via Ucraina 20 la suta din gazul pe care il consuma, poate, desigur, sa rasufle usurat, insa nu ar trebui sa se relaxeze definitiv in aceasta privinta.

Orice persoana preocupata de independenta Ucrainei trebuie sa se uite cu suspiciune la acordul pe care premierul rus Vladimir Putin l-a semnat cu omologul sau ucrainean, Iulia Timosenko. Potrivit cotidianului britanic The Times, este foarte posibil ca acest acord sa-i permita Iuliei Timosenko sa câstige alegerile prezidentiale, fixate pentru 17 ianuarie, insa pericolul consta in aceea ca Rusia ar putea profita de incapacitatea Ucrainei de a achita cantitatile de gaz care i-au fost livrate in 2010 si sa-si impuna controlul asupra industriei ucrainene.

Nu este exclus ca Rusia sa oblige Ucraina chiar sa prelungeasca termenul de sedere a Flotei Ruse de la Marea Neagra in portul ucrainean Sevastopol, termen ce ar urma sa expire in 2017 si care constituie un vechi un motiv de disputa intre cele doua tari, atentioneaza The Times.
“Laitmotivul Rusiei lui Putin presupune utilizarea coordonata a pârghiilor economice, in scopul obtinerii de avantaje economice si politice”, comenteaza situatia seful Departamentului Rusia¬Eurasia din cadrul centrului analtic Chatham House, James Sherr, citat de ziarul britanic.

Criza economica a lovit puternic Ucraina, iar prelungitele furtuni politice au inrautatit si mai mult situatia. Fondul Monetar International (FMI) intârzie alocarea unei noi transe in valoare de 3,8 miliarde de dolari, in conditiile in care guvernul ucrainean nu a reusit sa-si onoreze obligatiile si sa reduca bugetul. Potrivit sondajelor, actualul presedinte Viktor Iuscenko va fi devansat in alegeri si de Iulia Timosenko, si de Viktor Ianukovici.

Expertii prognozeaza un al doilea tur al alegerilor, care va fi urmat timp de cel putin o luna de noi jocuri politice. În cazul in care va câstiga Ianukovici, acesta ar putea fixa si alegeri parlamentare anticipate, fapt ce va prelungi incertitudinea pâna in luna septembrie.
Putin si Timosenko s-au intâlnit la 19 noiembrie la Ialta si au incheiat un acord conform caruia Rusia accepta sa plateasca Ucrainei un tarif mai mare pentru tranzitul de gaz spre Europa si renunta (de data aceasta!) la despagubirile prevazute in contractul initial in caz de neutilizare a cantitatilor prevazute, in timp ce Ucraina se obliga sa plateasca din timp cantitatea de gaz stabilita, chiar daca tara nu va avea nevoie de o asemenea cantitate.

Anul acesta au fost utilizate doar doua treimi din cantitatea comandata. Partial, acest lucru se explica prin declinul economic, iar partial – prin majorarea eficientei productiei. Putin a laudat-o pe Timosenko pentru “relatiile comode” cu Rusia. Potrivit The Times, propunerea facuta de Putin va fi in mod evident in avantajul Iuliei Timosenko in campania sa electorala, deoarece premierul ucrainean se va putea pozitiona drept singurul candidat capabil sa coopereze cu Rusia.

Totusi, Putin a refuzat sa scoata definitiv din contract cuvântul “despagubiri”, ceea ce inseamna ca Rusia va putea sa-i ceara si pe viitor Ucrainei miliarde de dolari in cazul in care aceasta nu va achita cantitatile de gaz stipulate din timp in contract.
În ianuarie, considera James Sherr, Ucraina va suferi o “dubla lovitura”: preturile mondiale la gaz vor creste, iar termenul de valabilitate a reducerii de 20 la suta acordata de Rusia Ucrainei va expira. Analistii prognozeaza un al doilea val al declinului economic ucrainean. “Marginile capcanei se strâng si spatiul de manevra este din ce in ce mai redus”, comenteaza Sherr.

Dar, ce se va intâmpla daca Ucraina nu va plati conform acordului? Ce va face compania rusa Gazprom sau alta grupare rusa: ii va propune Ucrainei sa-si vânda sectorul energetic? Alte obiective ale industriei sale? Pentru politic ienii ucraineni energetica are o importanta aproape sacrala, deoarece garanteaza independenta tarii, subliniaza The Times.
În final, cotidianul britanic se intreaba daca nu cumva acordul semnat de Timosenko – care aparent permite preintâmpinarea “crizei din ajunul Anului Nou” – va presupune pe viitor probleme si mai mari pentru Ucraina?

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.