Orăşel militar sovietic, dotat cu buncar antinuclear, scos la vânzare în Letonia

Agentia letona pentru privatizare a anuntat desfasurarea, in februarie 2010, a unei licitatii pentru vânzarea unui orasel militar ce fusese construit in timpurile sovietice, pentru ofiterii ce deserveau radarul din Skrunda.

Oraselul militar Skrunda-1 se afla nu departe de magistrala Liepaja-Riga, la 2 ore de Riga si la circa 1 ora de Liepaja. Skrunda-1 inseamna patru terenuri a câte 45,1 hectare. Aici se afla zece blocuri cu mai multe etaje, care numara 550 de apartamente, un hotel, o clinica, un spital, o gradinita, un club si un oficiu postal. Exista constructii precum garaje si o baie publica. În total 70 de cladiri. Mai exista si un buncar subteran in cazul unui atac nuclear, precizeaza cotidianul rus Vremia Novostei.

Potrivit Agentiei Privatizare a Letoniei, o parte dintre aceste cladiri poate fi reconstruita, insa alta parte nu poate fi decât demolata. Totusi, atractivitatea obiectivului in ceea ce priveste investirea de capital nu este foarte mare, pentru ca din 1999 orasul este practic mort, odata cu retragerea de aici a militarilor rusi. În timpurile sovietice, in orasel se aflau 539 de ofiteri, 72 de soldati si 110 civili.

Astazi, in orasel nu mai locuieste nimeni si exista doar câtiva paznici care incearca sa apere localitatea de “vânatorii de materiale de constructie la mâna a doua”, din ce in ce mai multi in ultima vreme. Pretul de pornire al oraselului este destul de mic chiar si pentru Letonia, devenita in ultimul an lider mondial in ceea ce priveste prabusirea pietei imobiliare.

Astfel, statul leton este dispus sa vânda Skrunda-1 pentru suma de 153.966 lati (circa 300.000 de dolari), din care 146.000 de lati costa doar terenul aferent. Achizitia poate fi achitata pe parcursul a zece ani. Nu exista alte conditionari pentru participarea la licitatie, iar potentialii cumparatori nici macar nu trebuie sa specifice scopul achizitiei.

Dupa aparitia in presa a anuntului privind desfasurarea licitatiei, Agentia Privatizare a Letoniei a primit deja câteva oferte, insa nu doreste sa faca mai multe precizari in acest sens. Specialistul leton in fonduri imobiliare Vadim Markov isi exprima scepticismul in legatura cu perspectiva vânzarii acestui orasel militar, pentru ca “nu este foarte clar care ar fi scopul unei asemenea achizitii”.

“În mod evident, in acest caz important este terenul. În ceea ce priveste cladirile, acestea sunt vechi si nu mai conteaza”, a subliniat inter locutorul Vremia Novostei.
În opinia lui Markov, Skrunda- 1 ar putea fi achizitionat doar in doua scopuri. În primul rând, pentru teren, pentru a amplasa aici un obiectiv industrial, de exemplu in domeniul prelucrarii lemnului.

Totusi, in actuala perioada de criza, o asemenea perspectiva pare putin probabila, deoarece ar necesita mari investitii si mâna calificata de lucru. În al doilea rând, Skrunda-1 ar putea fi cumparat astazi la un pret mic, pentru a fi revândut mai târziu. Teoretic, aceasta ar fi o investitie pe termen lung, insa din nou nu este sigur ca ea se va rascumpara.

În general, potrivit specialistului, soarta fostelor obiective sovietice din Letonia este diferita si depinde in mare masura de pozitionarea lor geografica. “De exemplu, unele dintre fostele obiective militare aflate in Riga au fost extrem de atractive pentru investitii”, fiind preconizate pentru proiecte imobiliare de anvergura. Cu câtiva ani in urma, in societatea letona era luata in calcul ideea crearii la Skrunda-1a unui obiectiv turistic, un fel de muzeu sub cerul liber al trecutului militar sovietic.

Un exemplu in acest sens exista deja: oraselul militar Karosta din Liepaja este unul dintre cele mai exotice obiective turistice de pe teritoriul Letoniei. El a devenit destul de popular si printre turistii straini, carora li se propune un program absolut inedit. Astfel, turistul se poate pune in pielea unui detinut al regimului totalitar, fiind inchis pentru o scurta perioada in celula de detentie pentru fostii marinari sovietici.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.