Pizza napolitană, protejată de UE

0

Producatorii de pizza din orasul italian Napoli au inregistrat o victorie semnificativa, dupa ce au obtinut eticheta de ‘specialitate traditionala garantata’ (TSG) din partea Uniunii Europene, ceea ce ofera produselor lor protectie impotriva imitatiilor, scrie cotidianul britanic Daily Telegraph.

Pizza napolitana este considerata o specialitate de referinta in intreaga lume, iar pastratorii traditiei de secole ai prepararii acestui tip de pizza se lupta de ani de zile cu imitatiile ordinare din strainatate.
Dupa decizia Uniunii Europene, insa, pizzeriile din intreaga lume, de la Nisa la New York, vor fi obligate sa respecte o lista stricta de ingrediente si o metoda specifica de pregatire, daca doresc sa aplice produselor lor eticheta de pizza napolitana.

Pentu a pregati o pizza in maniera traditionala napolitana, un pizzaiolo trebuie sa foloseasca numai faina de grâu dur, sare gema, drojdie proaspata, brânza mozzarella autentica din lapte de bivolita, nu de vaca si rosii San Marzano, care cresc pe câmpiile de la sud de Muntele Vezuviu.
Blatul unei pizza napolitane autentice trebuie sa fie crocant si sa nu fie mai gros de 3 milimetri. De asemenea, blatul trebuie neaparat intins cu mâna, si nu cu sucitorul, si apoi copt intr-un cuptor de piatra incalzit cu lemne.

Pizza in stilul napolitan difera de cea traditionala siciliana, pe care nu se pune sos de rosii. Roma ofera doua tipuri de pizza, ce au specifica fie forma rectangulara si un blat mai gros, fie unul mai subtire decât la pizza napolitana.
‘Europa a incoronat munca si tenacitatea producatorilor napolitani’, a spus ministrul agriculturii Luca Zaia. În opinia sa, cel mai renumit produs al orasului Napoli ‘a fost prea mult timp supus imitatiilor care nu au nimic de-a face cu adevarata si unica pizza napolitana.

Legenda spune ca ‘adevarata’ pizza a fost inventata in acest oras-port, la inceputul secolului al 18-lea. Varianta Margherita, care se gaseste in aproape orice restaurant italian si pizzerie de pe planeta, a fost elaborata in 1889 si a fost denumita dupa regina Margherita de Savoia. Ingredientele sale principale reflectau culorile drapelului nou-creatului stat italian: tomate rosii, mozzarella alba si frunze de busuioc verzi.
Eticheta TSG, creata in 1992, prevede ca un anumit produs trebuie sa respecte ingredientele si metodele traditionale de preparare, insa nu trebuie sa fie facut exclusiv intr-o anumita zona geografica.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.