Produse alimentare împotriva încălzirii climatice

0 15

La Paris, supermarketurile experimenteaza etichetarea cu carbon a alimente lor. Supermarketul Casino din Ménilmontant, in estul Parisului, ofera legume care sunt mentinute in stare proaspata prin nebulizare, zeci de sortimente de biscuiti bio, o divers itate uimitoare de etichete – “hranit fara produse OMG”, “comert echitabil”, “contine antioxidanti naturali”, relateaza ziarul elvetian Le Temps.

Magazinele din grupul Casino servesc, de asemenea, drept laboratoare pentru o experienta mai indrazneata: crearea unui “indice carbon”, care sa permita consumatorului sa aleaga produsele cel mai putin generatoare de CO2. Desi la inceput, acest sistem arata in ce masura carbonul marcheaza modul de productie.
Foarte adesea, carbonul generat in procesul de fabricare cântareste mai greu decât produsul in sine.

Sunt necesare 860 de grame de CO2 pentru fabricarea cârnatilor de Montbéliard de 300 de grame. Pentru feliile de jambon de 160 de grame, provenit de la porci hraniti cu seminte de in, este necesar peste un kilogram de bioxid de carbon. Brânza Emmental necesita nivelul cel mai ridicat de CO2: pâna la 1,5 kilogram CO2 pe pachet.
Indicele de carbon se prezinta sub forma unei pastile verzi, care arata cantitatea de gaz emisa, pe o scara de la 1 la 7, care reprezinta impactul asupra mediului.

În aparenta este simplu, dar totul se complica când se citesc literele marunte. Într-adevar, pe ambalaje pastila verde arata “echivalentul de CO2 pentru 100 grame de produs”, pentru a facilita comparatiile si nu emisiile pe intregul produs. O alta surpriza, indicele de carbon variaza enorm pentru alimentele care in aparenta sunt identice, precum ouale.

Potrivit lui Casino, aceste diferente reflecta departarea furnizorilor si modul de transport folosit. Iar etapele care necesita cel mai mare consum de energie nu sunt cele pe care le credem. În prezent, indicele de carbon nu se aplica decât câtorva produse. Fructele si legumele, carnea, hrana pentru câini si pisici nu sunt etichetate.
“Este o munca imensa, deoarece trebuie colectate toate elementele, pentru fiecare produs in parte, potrivit unei surse din cadrul grupului. Pentru iaurtul cu capsune, trebuie calculat un indice pentru borcan, pentru ambalajul din carton, pentru zahar, lapte, capsuni…”

Cumparatorul preocupat de limitarea efectului de sera trebuie sa se multumeasca, pe moment, cu o gama de baza de mezeluri si de pizza congelata. Un meniu “fara carbon” ar fi cam acesta: morcovi rondele fierti vidati (140 grame de CO2), tarta cu cartofi (425 de grame), clatite. Cu 17 grame pe unitate, este desertul care necesita cel mai putin CO2 din or ice supermarket.

Clientii nu prea se arata interesati de noul sistem. În cartea de aur a Casino din Ménilmontant, ei solicita mai putin ton (din cauza pescuitului excesiv), mai putin ceai Lipton (din cauza “practicilor colonialiste” atribuite marcii), mai putine pungi de plastic. CO2 pe care il manânca chiar fara sa-si dea seama nu este – sau nu inca – in centrul preocuparilor lor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.