Raport OECD: în Franta se cheltuieşte cel mai mult pentru domeniul sănătăţii

Franta este a doua tara din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), dupa Statele Unite, care cheltuieste cel mai mult in materie de sanatate, potrivit unui raport al organizatiei, publicat marti, 8 decembrie.

În medie, aceste cheltuieli (asigurari de sanatate obligatorii, asigurari suplimentare de boala si cheltuieli directe pentru protectia persoanelor) reprezentau in tarile OECD 8,9 % din Produsul Intern Brut (PIB) in 2007. Or, in acelasi an, fiecare american a cheltuit in medie 4.947 de euro pe an pentru sanatate, adica 16% din PIB. Franta este, de asemenea, cu mult deasupra mediei, cu 11% din PIB, adica 2.444 euro pe an pe cap de locuitor, informeaza saptamânalul Le Point.

Printre celelalte tari care se situeaza peste medie se afla Elvetia, Germania, Belgia, Canada si Austria (cu peste 10% din PIB), apoi Portugalia, Olanda, Danemarca, Grecia, Islanda, Noua-Zeelanda si Suedia (peste9 %).
În timp ce Norvegia inregistreaza 8,9%, Australia, Italia, Spania, Marea Britanie, Finlanda si Japonia – peste 8%, Slovacia, Irlanda si Ungaria – peste 7%, Coreea de Sud, Republica Ceha si Polonia – peste 6%, Mexicul si Turcia – peste 5% aloca mai putin domeniului sanatatii decât media tarilor OECD.

De asemenea, nivelul cheltuielilor din sectorul sanatatii finantate de fondurile publice in Franta, in 2007, este putin mai ridicat decât media din tarile OECD, cu 79%, fata de 73%. Potrivit OECD, 7% din cheltuie lile de sanatate sunt direct suportate de catre pacienti si 13% sunt acoperite de asigurarile suplimentare de boala.

Raportul subliniaza, de asemenea, progresele inregistrate in tratarea bolilor grave, in special cancerul, mai ales in cele mai bogate tari. În Franta, “in pofida unei rate de depistare a cancerului de col uterin usor in scadere in perioada 2003-2006, rata de acoperire a populatiei tinta (72,4%) ramâne superioara mediei din tarile OECD (64%)”. În schimb, “rata de depistare a cancerului mamar ramâne net mai mica decât media din tarile OECD.” Dar rata de supravietuire de 5 ani dupa tratarea cancerului de col uterin si mamar este usor mai ridicata in Franta decât media din tarile OECD.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.