Reglementările cumulului pensiei cu veniturile salariale au intrat în vigoare

Reglementările privind cumulul pensiei cu veniturile salariale cuprinse în articolul 26 din Legea 329/ 2009 au intrat joi (10 decembrie 2009) în vigoare.

Conform dispoziţiilor acestui articol, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a elaborat instrucţiunile privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale obţinute din surse bugetare.

Persoanele care fac obiectul reglementărilor cuprinse în Capitolul IV din Legea nr. 329/2009 sunt pensionarii care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, din exercitarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau în baza actului de numire la autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, la regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o entitate administrativ – teritorială.

Beneficiarii dreptului la pensie, în sensul prezentului act normativ sunt pensionarii sistemului public de pensii; pensionarii aparţinând sistemelor neintegrate sistemului public, respectiv: pensionarii proveniţi din cadrele militare şi funcţionarii publici cu statut special din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale; pensionarii sistemului de asigurări sociale al avocaţilor;

pensionarii sistemelor proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege, şi anume: Biserica Romano – Catolică, Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea din România, Biserica Reformată din România, Biserica Unitariană din Transilvania, Unitatea Bisericilor Creştine Baptiste din România, Unitatea Penticostală – Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România, Biserica Evanghelică C.A. din România şi Biserica Evanghelică-Luterană din România; beneficiarii pensiilor de serviciu, stabilite prin legi speciale sau statute profesionale.

Persoanele pot cumula pensia cu veniturile salariale numai în situaţia în care pensia netă are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru anul 2009, salariul mediu brut este de 1693 lei.

Pensia netă reprezintă cuantumul pensiei rezultat în urma deducerii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a impozitului pe venit, fără a se lua în considerare indemnizaţiile cu caracter necontributiv acordate în baza legilor speciale: pensia I.O.V.R., indemnizaţia de însoţitor plătită pensionarilor pentru limită de vârstă care, conform legii, provin din pensionari încadraţi în gradul I de invaliditate, indemnizaţiile acordate nevăzătorilor şi persoanelor cu handicap şi nici sumele acordate cu titlu de drepturi restante.

În situaţia în care din cumularea pensiilor nete rezultă un cuantum mai mare decât nivelul salariului mediu brut, persoana poate cumula veniturile salariale realizate, numai cu una din pensii, al cărei cuantum se situează sub nivelul salariului mediu brut, la alegere.

Până la data de 9 decembrie 2009, pensionarii care, la data intrării în vigoare a dispoziţiilor Capitolului IV din Legea nr. 329/2009 se aflau în una din aceste situaţii au fost obligaţi de a-şi exprima, în scris, opţiunea între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie sau, după caz, de a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la menţinerea în plată a uneia dintre pensiile faţă de cuantumul căreia este permis cumulul.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. tudor popescu spune

    Un guvern slabut profesional da o lege slabuta fundamental. Micul Boc incearca sa faca ceva dar nu-i prea reuseste nimic. O LEGE SE STUDIAZA BINE INAINTE DE A FI EMISA. Altfel naste numai pagube. Cazul nostru. Acum toti pensionarii (care nu sunt fraieri) trec peste sau pe sub bariera. Reteta e simpla ca „buna ziua” spusa ziua. Pensionarii din invatamant trec la prestatia cu ora si au rezolvat problema . In plus nu mai platesc CAS pe ce primesc. Pensionarii din economie isi „trag” firme si devion angajati contractuali . In plus se elibereaza posturi pentru clientela politica, asta fiindca de muncit muncesc tot fostii salariati dar FARA SA MAI PLATEASCA SI CAS . La fel medicii vor trece pe serviciu comandat prin asistenta tehnica comandata policlinicilor particulare care isi vor trage si ele cota . Si uite asa la finala lui 2010 costurile vor fi mai mari . (fix ca la noi)
    Nenorocirea nu e ca vor trece in noul sistem specialistii de care oricum nu se poate dispensa economia. Spitalele fara medici vor da jos guvernele daca nu se vor aloca fonduri duble pentru acoperirea noului sistem. Vor trece in sistem de contract de asistenta si toti parazitii care azi corect sesizati de Boc : pagubesc bugetul. Astia nu se joaca – vor suge bani la greu cel putin dublu.
    tudor

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.