Sahara, zona de convergenţă a fluxurilor de droguri

Heroina si cocaina alimenteaza finantarea grupurilor teroriste si a fortelor anti-guvernamentale care actioneaza in Sahara, potrivit Biroului ONU pentru Controlul Drogurilor si Prevenirea Criminalitatii (ONUDC), scrie ziarul Le Temps.

În regiunea Gao, la nord-est de Mali, in plin desert saharian, s-au descoperit resturile unui avion Boeing la inceputul lunii noiembrie, despre care se presupune ca ar fi transportat o mare cantitate de droguri. Mai multe echipe de experti internationali au fost trimise la fata locului, dar si dupa o luna de la descoperire totul ramâne un mister.

Potrivit ONUDC, descoperirea acestui avion cargo, care ar fi transportat cam 10 tone de cocaina sud-americana, o incarcatura colosala, este emblematica pentru o tendinta alarmanta. “Îngrijorarea noastra este generata de faptul ca traficul de droguri este pe cale de a-si schimba dimensiunea in zonele instabile din Africa. Înainte, traficantii se multumeau cu vapoare si avioane mici”, explica Walter Kemp, purtatorul de cuvânt al agentiei de la Viena.

Alt indiciu al acestei evolutii este cresterea toxicomaniei pe continent, “care indica faptul ca traficantii sunt remunerati prin droguri”, explica David Weinberger, de la Institutul National de Înalte de Studii din Franta. Antonio Maria Costa, seful ONUDC, a tras marti un semnal de alarma in fata Consiliului de Securitate al ONU, care a dezbatut problema “impactului devastator” al traficului de droguri asupra pacii si securitatii.

“Suntem convinsi ca cele doua curente de droguri ilicite din Africa (heroina, din care in fiecare an 30 – 35 tone tranziteaza Africa de Est, si cocaina, din care 30 – 100 tone patrund in Africa de Vest) se intâlnesc acum in Sahara, creând noi rute prin Ciad, Niger si Mali. Drogurile nu finanteaza doar crima organizata, ci si organizatiile teroriste si antiguvernamentale din Sahel, care folosesc acesti bani pentru a-si cumpara echipamente si a plati soldatii”, a afirmat acesta, fara a prezenta vreo dovada sau vreo evaluare in cifre.

Pentru Alain Labrousse, autorul “Geopoliticii drogurilor”, Africa occidentala, unde conflictele, coruptia si incapacitatea statelor de a-si controla teritoriile arata o mare permeabilitate, a devenit deja de doua decenii nodul de tranzitare spre Europa. “Tranzitul s-a intensificat la inceputul anilor 2000, dupa incheierea unui acord intre fortele navale americane si europene cu Caraibe si Antile, care a dus la derivarea traficului mai spre sud. Pe masura ce reprimarea devine mai eficienta, traficantii folosesc alte rute. Traseele variaza in mod constant.”

În aceasta privinta, nimic nu indica inca, potrivit specialistului, ca Sahel, o regiune unde pro lifereaza grupurile armate si de contrabandisti de tot felul, devine “o zona de tranzitare perena”. “ONUDC, care are dintotdeauna probleme de finantare, are tendinta de a evidentia fenomene recente”, explica Alain Labrousse.
Altfel spus, avertizând asupra amenintarii teroriste si cerând formarea unei retele trans­sahariene de combatere a traficului de droguri, Antonio Maria Costa isi marea sansele de a se face auzit.

Complicitatea intre traficantii si teroristii din Sahara este evidenta, desi nu prea exista dovezi, potrivit lui Mohammed Mokaddem, specialist algerian in chestiuni de securitate: “Toate marturiile teroristilor arestati, care au facut parte din Gruparea Salafista pentru Predica si Lupta (GSPC), devenita in 2006 aripa Al-Qaida a Maghrebului islamic, atesta acest lucru. Teroristii nu fac ei insisi trafic, ei iau bani de la toate retelele de contrabanda, cu arme, tigari sau droguri.
În schimbul acestora, ei le garanteaza securitatea in regiune, lansând un mesaj implicit chiar vamesilor: daca va atingeti de contrabandisti, inseamna ca va atingeti de terorism.”

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.