Salariul, prima sursă de insatisfacţie la locul de muncă în Franţa

Nu conditiile de munca sau precaritatea situatiei profesionale ii afecteaza cel mai mult pe francezi, ci nivelul salariului lor.

Potrivit unui sondaj al Institutului national de statistica si studii economice (Insee), efectuat in 2007 si publicat la inceputul lunii, in intreprinderile cu mai mult de 10 salariati din sectorul comercial, 55% dintre persoanele interogate se declara “mai degraba nesatisfacute” de valoarea inscrisa pe fisa de plata, relateaza ziarul Le Monde.

Aceasta insatisfactie este in crestere de la inceputul secolului. Într-un studiu precedent, realizat in 2000 de Insee, peste 10% dintre barbatii si femeile interogate se considerau atunci “mai degraba bine” sau “foarte bine platite”, iar 48% dintre femei, precum si 45,9% dintre barbati, considerau ca erau platiti “normal”. Sapte ani mai târziu, numarul persoanelor satisfacute de ceea ce câstiga a scazut:

invitati sa-si noteze salariul pe o scara pâna la 10, 46% dintre barbati si 43% dintre femei si-au dat o nota pozitiva (intre 6 si 10). Insatisfactia femeilor s-a accentuat sensibil.
La intrebarea “Salariul corespunde experientei voastre profesionale? Nivelului de studii?”, diferenta intre barbati si femei este putin marcata. “În mod paradoxal, chiar barbatii, desi mai bine platiti, gasesc normal sa primeasca un salariu usor mai ridicat. Femeile au inclus diferentele de salariu in aprecierea salariului pe care gasesc normal sa il primeasca”, explica Insee.

Experienta profesionala este primul punct, care potrivit unui procent de 63% de salariati, nu este suficient luat in seama la stabilirea salariului. 31% dintre salariati considera, de asemenea, ca remuneratia lor este “mai degraba redusa in raport cu nivelul de studii”. Aceasta lipsa de recunoastere este exprimata “mai puternic” de salariatii care au multe diplome. De asemenea, desi cei mai tineri salariati au salarii in mare masura mai mici decât cei mai in vârsta, “vârsta nu influenteaza in mod semnificativ diferenta dintre salariul considerat normal si salariul real, in special la angajare”, precizeaza institutul.

Tot potrivit lui Insee, cele mai notabile diferente de salariu vizeaza câteva categorii, absolventii anumitor specialitati “precum comunicarea si jurnalismul, disciplinele artistice si literare sau transportul, considerând ca este normal sa câstige net mai mulť.

50% dintre salariati evalueaza la 330 euro diferenta de salariu lunar primit si cel cons iderat normal. Pentru estimarea acestuia din urma, salariatii iau drept referinta propriul lor salariu sau pe cele ale persoanelor apropiate. “Aprecierea subiectiva a locului in ierarhia salariala este considerabila: cei care cred ca fac parte din treimea cea mai bine platita dintre salariati cons idera normal un salariu mai mic cu 7%, comparativ cu cei care cred ca se situeaza in treimea cel mai prost platita”, conchide institutul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.