Se vinde plajă cu sirenă în Israel

În Israel s-a declansat febra cautarii de sirene: se ofera 1 milion de dolari celui care ii demonstreaza existenta. Se spune ca unii jura ca au vazut-o facând salturi fabuloase din valurile marii la amurg intr-un spectacol unic de soare si spuma.

Unii spun chiar, daca sunt intrebati, ca ar avea trasaturile lui Bar Rafaeli, “logodnica Israelului”, asa cum Julia Roberts a fost odinioara cea a Americii. Si in timp ce ei vorbesc si tot vorbesc, cea mai avantajata este primaria din Kiryat Yam, o localitate la 10 kilometri distanta de portul Haifa, care a tocmai a scos la vânzare pe e – bay, pentru 3 milioane de dolari o mica plaja unde, se spune….se scalda o sirena, noteaza ziarul ABC.

Desi declara ca nu ei au inventat legenda pentru a atrage turistii sau pentru a face bani, municipalitatea condusa de primarul Shmuel Sisso a devenit principalul promotor si beneficiar al acestei povesti cu zâne. Primele zvonuri ale aparitiei acestei creaturi, jumatate femeie jumatate peste, in apele linistite ale Marii Mediterane au fost semnalate in august. Atunci un localnic in jur de 60 de ani a asigurat ca in timp ce pescuia cu câtiva prieteni pe tarm a putut admira spectacolul unic oferit de aceasta fiinta mitologica sarind din apele inspumate. Nu era niciun delfin, a asigurat omul, ci o sirena si chiar foarte tânara.

Povestea lui cu iz de basm a luat amploare odata cu noi marturii halucinante venite din partea a zeci de persoane. Si cu cât fantezia devenea mai mare cu atât veneau mai multi turisi la Kiryat Yam sa-si incerce norocul si imaginatia la amurg adaugând noi detalii la aceasta magie si frumusete a mirajului. Dar nimeni nu a contribuit atât la amplificarea acestei fabule ca insasi primaria care imediat a decis sa ofere un milion de dolari drept recompensa celui care va aduce o dovada a existentei sirenei.

“Daca intr-adevar este asa, atunci vor veni tot mai multi turisi si vom recupera repede suma”, a declarat purtatorul de cuvânt al institutiei locale, Natti Ziberman. O providentiala mentiune a recompensei la postul american Sky News a fost suficienta ca numele orasului si stirea sa faca inconjurul lumii. Un film documentar despre localitate si ciudata sa creatura, cum scrie ziarul Ma´ariv din Tel Aviv, va fi difuzat curând de NBC.

Deocamdata nu exista nicio evidenta materiala, fotografie sau film cu fiinta marina sau vreo inregistrare a cântului sau, dar la Kiryat Yam nu a fost niciodata atâta agitatie pe mal sau in apele pline de scufundatori in cautarea femeii peste. Cu doar 45.000 de locuitori orasul intotdeauna a aspirat sa devina un centru de atractie turistica asemeni Haifa, atât de prosper si de efervescent; sau magnetic, precum Akko cu zidurile sale vechi si restaurantele scaldate de soare.

La Kiryat Yam insa nici macar nu gaseai un hotel, desi dupa ce a fost postata inedita oferta de vânzare pe Internet a romanticei si himericei plaje de 500 de metri lungime, planurile urbanistice permit acum – ce coincidenta! – construirea unui stabiliment chiar la malul marii, cum se arata in oferta. Febra cyber cautarilor s-a declansat. Nu este clar daca la Kiryat Yam se va pescui vreodata o sirena, este clar insa ca in undita s-a prins o afacere profitabila.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.