Sectorul “cleantech”, un nou pilon al economiei elveţiene

Crearea asociatiei Swiss Cleantech coincide cu inceperea Conferintei privind clima de la Copenhaga. Industriile elvetiene vor sa cucereasca piata mondiala a mediului, evaluata la 900 miliarde de franci elvetieni in 2010.

Elvetia dispune de doua scoli politehnice, la Lausanne si Zurich, a caror experienta in domeniul dezvoltarii durabile este recunoscuta la nivel mondial. Standardele elvetiene in constructii, transport si agricultura sunt din cele mai ridicate si servesc drept referinta. Clasamentele internationale in domeniul mediului situeaza tara in fruntea plutonului. Elvetienii sunt campioni la reciclare si gestionarea deseurilor. Cu toate acestea, tara nu isi exploateaza toate atuurile ca sa cucereasca piata mondiala a mediului, relateaza ziarul Le Temps.

“Acest situatie trebuie sa se schimbe. Elvetia trebuie sa faca totul pentru ca tehnologiile de mediu sa devina un nou pilon al economiei si ca tara sa devina lider mondial al dezvoltarii durabile”, a afirmat luni Nick Beglinger, un industrias din Zurich initiator al noii Swiss Cleantech Association (SCA).
Nu este o intâmplare faptul ca anuntul crearii acestei asociatii a coincis cu lansarea Conferintei mondiale despre privind climatice, care a inceput la 7 decembrie la Copenhaga. “Elvetia nu trebuie sa insemne doar ciocolata, brânza si banci. Ea trebuie sa fie, de asemenea, sinonima cu cleantech”, a adaugat Beglinger.

Într-o scrisoare deschisa catre consilierii nationali, SCA cons idera ca sectorul financiar nu va mai contribui in aceeasi masura la bunastarea Elvetiei. Documentul ii invita sa adopte legislatii care sa faca din tehnologiile verzi un nou pilon al economiei elvetiene. Asociatia a constituit deja un comitet de sustinere parlamentar de toate orientarile politice. Ea a creat si un consiliu stiintific din care face parte Patrick Aebischer, presedintele Scolii politehnice federale de la Lausanne (EPFL).

Nu mai putin de 70 de intreprinderi, de la ABB la Switcher, cele mai cunoscute din Elvetia romanda, fac parte din fondatorii SCA. Sectorul numara in total 155.000 de angajati care furnizeaza o valoare adaugata de 18-20 miliarde de franci. Potrivit unui recent studiu al Departamentului federal al economiei, rata sa de crestere la nivel mondial ar trebui sa fie de 8% pe an si sa reprezinte o cifra de afaceri de 22.000 de miliarde de euro in urmatorii 10 ani.

Pentru anul viitor, revista americana Environmental Business International o estimeaza la 900 de miliarde de franci. “Sectorul cleantech elvetian este bine situat ca sa participe la curatenia planetei, mai ales in marile tari emergente”, adauga Nick Beglinger. În acest an, China, Statele Unite si alte zece tari au prevazut alocarea a 177 miliarde de dolari pentru programe de mediu.

Oficiul federal al mediului (OFEN) a primit cu entuziasm crearea SCA. Pentru seful acestuia, Bruno Eberle, un parteneriat care reuneste clasa politica si industriala va genera un nou dinamism in promovarea tehnologiilor curate elvetiene.
Nu este prima data când se manifesta o atitudine entuziasta in favoarea tehnologiilor curate in Elvetia. De zece ani, simpozionul Swiss Environmental Solutions for Emerging Countries ii reuneste in fiecare an la Lausanne pe furnizorii elvetieni de tehnologii curate si tari cliente.

“Vom continua aceasta munca si ne vom baza in proiectele noastre pe parteneriatele public-privat, precum si pe valorizarea materialelor locale”, explica organizatorul acestuia Alain Jenny. O alta initiativa recenta este crearea unei platforme in cleantech in Elvetia occidentala. Obiectivul ei este de a crea posibilitati pentru intreprinderile tehnologice, institutele de cercetare si incubatoarele de afaceri de valorizare a know-how-ului si de stabilire de contacte stiintifice si comerciale.

Berna nu sta cu bratele incrucisate. Agentia de inovare a Confederatiei dispune de un buget anual de 100 de milioane. Oficiul federal al energiei (OFEN) are, de asemenea, un fond anual de 4 milioane de franci destinati tehnologiilor de mediu. Dar Berna nu dispune de mecanismul de promovare a exporturilor. “Elvetia este timida in acest plan in raport cu alte tari concurente care cheltuiesc milioane pentru cucerirea pietelor straine”, explica un inalt responsabil de la Berna.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.