Un sistem de brevetare mai eficient şi mai accesibil pentru IMM-uri în Europa

Miniştrii industriei din statele UE, reuniţi în zilele de 3 şi 4 decembrie 2009 la Bruxelles, au reuşit să ajungă la un consens în legătură cu introducerea unui brevet european şi a unui sistem integrat de brevetare în Europa, informează un comunicat al Departamentului Afacerilor Europene.

Discuţiile în formatul ministerial au permis degajarea consensului pentru aprobarea proiectului de Regulament privind brevetul Uniunii Europene. De asemenea, au fost adoptate concluziile Consiliului Competitivitate privind dezvoltarea unui sistem integrat de brevetare în Europa, delegaţiile naţionale abordând în acest context chestiunile referitoare la taxele de reînnoire şi cheia de distribuţie, parteneriatul consolidat între instituţia europeană şi cele naţionale de brevetare, precum şi regimul lingvistic în cazul brevetului şi a sistemului jurisdicţional.

Toate delegaţiile au menţionat importanţa avizului solicitat Curţii Europene de Justiţie. ‘Constituirea unui acord în vederea punerii în practică a unui brevet al Uniunii Europene reprezintă un pas important pentru stabilirea unui sistem european de brevetare unificat mai eficient şi mai accesibil îndeosebi IMM-urilor şi mediului academic.

De asemenea, brevetul Uniunii Europene va oferi protecţie egală pe tot teritoriul UE, va consolida şi va contribui la sporirea eficienţei combaterii contrafacerii în beneficiul inventatorilor, al întreprinderilor şi, respectiv, al societăţii în ansamblu’, a declarat ministrul pentru afaceri europene, Bogdan Mănoiu.
Consiliul de miniştri a mai discutat şi despre viitoarea Strategie post-Lisabona a UE (2011-2020), inclusiv viitorul Pieţei Interne, statutul viitoarei Societăţi Private Europene şi îmbunătăţirea activităţii de reglementare comunitară.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.