Următorul val al crizei

Criza financiara este departe de a se fi incheiat: tarile din zona euro sunt amenintate de scenariul de groaza al unui val de falimente statale, iar de aceasta data nu ar mai fi vorba doar de câteva miliarde de euro, atrage atentia cotidianul german Süddeutsche Zeitung.

Cei care isi imagineaza ca lumea este pe punctul de a depasi criza financiara, ar trebui sa nu se pripeasca. În urma cu doua saptamâni, Emiratul Dubaiului a anuntat ca unele companii ale sale sunt in prag de faliment. Seicii au derulat proiecte de constructii megalomanice, toate finantate cu credite. Iar acum se clatina Grecia, adica o tara care apartine Uniunii Monetare. Este vorba despre datorii imense, despre creditori nelinistiti si chiar de sceptrul falimentului statal.

Chiar Josef Ackermann, presedintele Deutsche Bank, care spunea in urma cu doar câteva saptamâni ca partea cea mai rea a crizei a trecut, vorbeste acum despre o “bomba cu ceas”. Grecia este o astfel de bomba cu ceas, iar faptul ca ea se afla acum intr-o situatie deosebit de riscanta se datoreaza numai partial crizei economice mondiale, pentru ca, intr-o alta buna masura, chiar grecii poarta vina de a nu fi luat niciodata foarte in serios problema indatorarii.

Au reusit sa se strecoare in zona euro prezentând cifre false, iar acum au indus in eroare celelalte state UE cu cifre ale deficitului manipulate grosolan. “Gaura” este de peste 12 procente din PIB, dupa cum a recunoscut noul guvern al tarii. Fostul executiv vorbea pâna in urma cu câteva saptamâni de un deficit bugetar de “doar” sase procente – si chiar si acesta era de doua ori mai mare decât valoarea maxima admisa de Pactul de Stabilitate si Crestere al UE.

Datoriile Greciei au fost dintotdeauna o problema uriasa, la fel ca si exuberanta cu care Dubaiul construia pe datorie. Daca expansiunea ar fi continuat, nu s-ar fi aflat de aceste probleme, insa criza scoate la suprafata toate lacunele. Investitorii si-au retras banii, temându-se de o prabusire a piramidei creditelor. Ca urmare, primele care s-au cutremurat au fost bancile, iar acum se clatina intregul stat.

Grecia nu este inca falimentara, insa acest risc nu poate fi exclus – in ciuda tuturor asigurarilor din partea statului ca nu este asa. Anul viitor, Atena trebuie sa imprumute de pe pietele financiare 25 de miliarde de euro. Ce se va intâmpla daca guvernul nu va gasi cumparatori pentru creditele luate? Ce se va intâmpla daca guvernul nu va mai putea sa achite dobânzile pentru creditele suplimentare luate?

Atunci se va declara falimentul, pe care liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, l-a exclus pâna acum categoric. Apoi nu va trece mult pâna ce creditorii vor incepe sa se indoiasca si de soliditatea altor state din zona euro, cum ar fi Irlanda, Spania sau Portugalia, ale caror datorii au crescut si ele exponential. Acesta va fi noul val al crizei, iar statele ar putea pati acelasi lucru ca si bancile: sa piarda increderea si sa fie pedepsite.

Pentru a preveni un astfel de scenariu, statelor UE nu le ramâne altceva de facut decât sa sprijine Grecia. Ajutoarele financiare directe sau chiar o preluare a datoriilor sunt intrezise prin Tratatul UE. Însa ministrii de finante au convenit in urma cu mai multe luni un plan de criza, pentru a putea sari in ajutorul tarilor UE aflate in dificultate. În cazul Letoniei si Ungariei – nici una dintre ele nefiind membra a zonei euro – ministrii de finante ai UE, având propriile lor indoieli, au apelat la Fondul Monetar International.

Guvernul grec este amenintat cu un fel de administrare fortata. Va trebui sa accepte un program de economis ire drastica. Însa chiar si acesta va fi mai bun decât ceea ce au experimentat in urma cu zece ani statele in curs de dezvoltare. La acel moment, primul care s-a prabusit a fost Mexicul, urmat de jumatate din Asia si, in cele din urma, de Rusia. Pentru statele UE, un val de falimente statale ar fi un scenariu de groaza, pentru ca nu ar mai fi vorba de câteva miliarde de euro, ci chiar de supravietuirea monedei unice europene, avertizeaza ziarul german.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.