EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Va avea loc o revoluţie în Coreea de Nord?

0

Daca in urma cu câteva luni ar fi fost de neconceput, recent in Coreea de Nord au avut loc proteste, ca urmare a trecerii la o noua moneda, care schimba 100 Won vechi in unul nou.

De fapt, ceea ce ii supara pe oameni este ca exista limite ale schimbului, ei putând schimba doar 150.000 Won vechi pe familie, echivalentul a 50 de dolari pe piata privata, iar bancile vor permite schimbarea conturilor de sub 300.000 Won in noua moneda.

Potrivit site-ului de opinii RantRave, aceasta masura ii afecteaza puternic pe micii comercianti care in ultimii ani fusesera tolerati, fiind considerati un supliment necesar la o economie complet controlata de stat. Din nefericire, schimbarile de moneda sunt un mod de a-i distruge complet pe micii intreprinzatori. Afectati sunt cei care au acumulat un venit care ar fi legal si legitim in orice tara necomunista.

De asemenea, o astfel de masura afecteaza comertul care acoperea efectul dur al inefic ientei comuniste. Introducerea micului comert in Coreea de Nord i-a facut pe comercianti, in mare parte persoane de vârsta medie si femei in vârsta, sa devina o sursa importanta de venit in familiile lor si o categorie economica in societate.
De altfel cotidianul sud-corean Chosun Ilbo, sustine, citând informatori din Coreea de Nord, ca nemultumirile sunt atât de mari fata de schimbarea monedei incât “in piete pot fi vazute femei care blestema autoritatle chiar dacaa stiu ca pot fi arestate”.

Este greu de inteles de ce guvernul nord-coreean a impus asemenea masuri. Investitiile din strainatate si progresele facute in tara pentru a interpreta in mod creativ socialismul ar putea creste standardele de viata si elibera din presiunile la adresa regimului. De asemenea, ambele Corei si-au exprimat dorinta de reunificare.
Investitiile si dezvoltarea Coreii de Nord ar putea fi un preludiu la o reunificare sau la a consolidare a pozitiei tarii ca stat independent. De asemenea, clarificarea pozitie i Coreii de Nord in familia nucleara va netezi de asemenea calea catre dezvoltarea si prosperitatea tarii.

În orice caz, o reunificare dramatica cum ar fi cea dintre cele doua Germanii, pare improbabila in cazul Coreii. Coreea de Nord se confrunta cu o criza serioasa care ar putea duce la o alta foamete, la tulburari serioase sau la un punct de cotitura ce ar putea conduce la un viitor mai bun. În 1989, România si Germania au avut fiecare momente in care ordinea ar fi putut fi pastrata printr-un masacru.

Ambele tari au deecis sa nu urmeze aceasta cale. O atare optiune a condus ambele tari spre revolutii care au fost, in mare parte, cu putina varsare de sânge. Coreea de Nord ar putea sa se confrunte cu o astfel de decizie in curând. Pentru binele poporului nord-coreean care a suferit atât, este de sperat ca liderii acestuia nu vor deschide focul.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.