EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

“Klimaforum”, summitul alternativ de la Copenhaga asupra climei

0

Mii de manifestanti sunt asteptati sâmbata, 12 decembrie 2009, la Copenhaga, cu ocazia zilei de mobilizare privind clima, eveniment care se organizeaza in numeroase orase din lume, informeaza cotidianul francez La Croix.

“Cetatenii sunt gata sa se angajeze in lupta impotriva schimbarii climatice mult mai mult decât cred oamenii politici”, afirma Kristine Holten Anderson, purtator de cuvânt al “Klimaforum”, summitul alternativ asupra climei care se tine chiar in centrul orasului Copenhaga, in apropiere de gara centrala si la câtiva kilometri de conferinta oficiala a Natiunilor Unite privind clima.

În fiecare zi, mii de oameni se indreapta spre acest uimitor centru sportiv amenajat in Centrul de conferinte, care adaposteste pe o suprafata de 30.000 m2 piscine, spatii de relaxare si diverse locuri de intâlnire. Acolo au loc non-stop, de la ora zece dimineata pâna la miezul noptii, dezbateri, conferinte, reuniuni, concerte sau proiectii de filme. Zeci de asociatii vorbesc despre experientele avute in cele patru colturi ale lumii.

Ideea unui summit alternativ a luat nastere in 2008, când aproximativ 30 de asociatii daneze s-au reunit cu ocazia Forumului social european organizat la Malmo, un oras din Suedia, situat in apropiere de Copenhaga. “Voiam sa facem mai mult decât niste simple manifestatii de strada, dar in Danemarca nu aveam nici cea mai mica experienta ca sa organizam un eveniment al societatii civile”, recunoaste Anderson.

“Am cerut ajutorul unor asociatii mari cum sunt de exemplu Greenpeace sau WWF care au refuzat. Nimeni nu credea ca niste organizatii novice din Danemarca ar putea organiza un eveniment cu stralucire internationala”, adauga Hans Henrik Samudsen, insarcinat cu programul Klimaforum. “Marile ONG-uri se afla la Bella Center pentru a face lobby din interior, ca sa-i influenteze pe oamenii politici.

Klimaforum este deschis tuturor pentru ca oricine sa poata intelege ce se petrece la conferinta oficiala si mizele climei care depasesc cu mult impactul legat de mediu”, continua Samudsen. Cu ajutorul organizatiilor “Amis de la Terre – International” (Prietenii Pamântului) si “Via campesina”, Klimaforum si-a cladit o retea universala, care numara circa o suta de organizatii ale societatii civile din 92 de tari, reprezentanti ai miscarii sociale in domeniile mediului, populatiei rurale, drepturilor omului. Un semn ca sunt vizibile este faptul ca presedintele Maldivelor urmeaza sa vina la Klimaforum luni, 14 decembrie.

“Noi suntem pentru o actiune dubla, adica sa organizam activitati de lobby din interior ca sa ne putem exprima in timpul negocierilor si sa actionam in acelasi timp in exterior ca sa construim o miscare sociala internationala si sa dam greutate revendicarilor legate de schimbarea sociaetatii”, explica David Heller, reprezentant al biroului european al asociatiei “Amis de la Terre”.

“Când guvernul a inteles, vara trecuta, ca la Copenhaga vor veni mii de oameni fara sa stie unde sa se duca, a avut temeri privind securitatea orasului. Ni s-au alocat atunci fonduri guvernamentale de un milion de euro ca sa organizam Klimaforum”, arata Kristine Holten Anderson. În decurs de cinci luni, evenimentul a fost pus pe picioare, s-a constituit o retea de 3.000 de familii dispuse sa cazeze participantii iar municipalitatea a deschis la rândul ei in acest scop mai multe scoli si alte infrastructuri, mai spune ea.

Joi, 10 decembrie, Klimaforum a revizuit pentru ultima data o declaratie redactata dupa mai multe reuniuni de lucru si patru sedinte plenare la care au participat câteva zeci de reprezentanti ai multor asociatii din lumea intreaga. Aceasta declaratie se opune optiunilor tehnologice cum sunt, de exemplu, domeniul nuclear, combustibilii agricoli sau captarea si stocarea bioxidului de carbon (CO2), pe care le considera solutii false cu efecte nocive.

Declaratia pledeaza pentru o repunere in discutie radicala a societatii de consum si preconizeaza solutii moderate privind economia de energie, agricultura durabila si suverana. “Declaratia va fi remisa la 15 decembrie reprezentantilor conferintei de la Bella Center”, precizeaza Irene Velez, reprezentanta a “Amis de la Terre” in Columbia.
Organizatorii spera sa se intâlneasca cu presedintele mexican in vederea organizarii unui summit Klimaforum 2010 cu ocazia conferintei asupra climei care va avea loc anul viitor, in Ciudad de México, mai noteaza La Croix.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.