25% dintre români nu ştiu ce este un computer

România, 25% din populatie nu cunoaste termenul de computer, in timp de 31% are nevoie de cunostinte de baza pentru a-si desfasura munca, releva un studiu International Date Corporation (IDC) dat publicitatii, joi (10 decembrie 2009), intr-o conferinta organizata de Microsoft România.

Potrivit sursei citate, in urmatorii cinci ani, 90% dintre locurile de munca vor necesita cunostinte de IT. Statistica IDC arata faptul ca românii considera important sa aiba cunostinte IT in proportie medie de 3,4-3,5, pe o scara de la 1 la 5. Totodata, 39% dintre repondenti au raspuns ca deprinderile in materie de operare computer se invata cel mai bine in mod practic, nu teoretic.

În acest scop, mai multe organizatii neguvernamentale, alaturi de Microsoft România, Classic Brands si e-centre.ro, au demarat un program national pentru dezvoltarea competentelor IT, intitulat e-aptitudini. Conceptul este implementat de ani buni si in alte tari europene, cel mai mare succes având in Marea Britanie si Germania. Programul este administrat de ONG-ul Junior Achievement România, organizatie fondata in anul 1993, si care se va constitui in jurul unei platforme online ce poate fi accesata online.

Potrivit initiatorilor proiectului, platforma va fi lansata la jumatatea lunii martie din 2010, va fi expandabila si va cuprinde programe destinate atât celor care vor sa-si dezvolte aptitudinile IT, cât si pentru categoriile novice in domeniu. Initiatorii e-aptitudini au anuntat, joi, ca in cadrul programului s-a alaturat si Biblionet, cu scopul de modernizare a tuturor bibliotecilor publice din România.
Pentru derularea programului, concernul Microsoft a donat suma de 41,2 milioane de dolari, dintre care 26,2 milioane pentru dotarea cu computere a bibliotecilor nationale si 15 milioane pentru softurile cu care acestea vor fi dotate. O parte din aceasta suma va fi directionata catre instruirea bibliotecarilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.