Bulgarii protestează împotriva creşterii ratei dobânzii la credite

Bulgarii au protestat vineri (11 decembrie 2009) la Sofia impotriva cresterii ratei dobânzii la credite, scandând lozinci de genul: „Banci, opriti-va! Respectati-ne”, transmite Novinite.

Participatii la miting au protestat impotriva politic ilor implementate de bancile straine prezente in Bulgaria, care, sustin demonstrantii, afecteaza populatia si companiile.
Bulgarii au cerut bancilor sa reduca cu 2-3% rata dobânzii si o perioada de gratie, de 2 ani, fara dobânzi la credite. Protestantii au marsaluit in fata principalelor banci prezente in Bulgaria si au incheiat mitingul in fata sediului Bancii Centrale a Bulgariei.

Luna trecuta Asociatia Bancilor din Bulgaria (ABB) a prezentat ministrului de Finante, Simeon Djankov, un set de 12 masuri menite sa imbunatateasca climatul economic in aceasta perioada de criza. Violina Marinova, presedinta ABB si director executiv al DSK Bank a declarat ca propunerile ar putea pregati terenul pentru reducerea ratei dobânzii la credite dar a refuzat sa dea detalii, spunând ca acestea vor fi discutate cu ministrul bulgar de Finante.

Violina Marinova si-a reinnoit apelul catre banci sa reduca rata dobânzii cu cel putin 3%. În cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc recent la Varna, Djankov a declarat ca unul dintre mijloacele pentru a realiza acest deziderat este emisiunea de eurobonduri pe pietele internationale sau deblocarea platilor catre companiile din sectorul constructiilor si infrastructurii.
„De la instalarea noului guvern (…), nivelul dobânzilor externe percepute Bulgariei s-a redus cu 3,5%, ceea ce ar trebui sa se traduca printr-o scadere de 3% a ratei dobânzii la credite, in aproximativ 4 luni”, a declarat Djankov.

Bancile bulgare platesc la ora actuala o rata a dobânzii intre 7 si 8% la depozitele in euro, si intre 9 si 10% la depozitele in leva. Principalele banci din Bulgaria sunt: UniCredit Bulbank AD (divizie a bancii italiene UniCredit Spa), DSK Bank (divizie a bancii maghiare OTP Bank Nyrt), United Bulgarian Bank (detinuta de National Bank of Greece SA), Raiffeisenbank Bulgaria (divizie a bancii austriece Raiffeisen) si Eurobank EFG Bulgaria (detinuta de banca greceasca Eurobank EFG).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.