CCR a decis reexaminarea şi renumărarea buletinelor de vot nule

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, vineri (11 decembrie 2009), reexaminarea buletinelor de vot nule de la alegerile prezidenţiale şi renumărarea acestora de către Biroul Electoral Central pentru a se stabili dacă există diferenţe între datele consemnate în procesul-verbal şi realitatea constatată.

„În urma desfăşurării lucrărilor de vineri, plenul Curţii Constituţionale, în temeiul art.146 litera f din Constituţie, art.2 , alin.2 din Legea 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României şi al art.77 din Legea 47/92 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a hotărât reexaminarea buletinelor de vot nule de la alegerile prezidenţiale şi renumărarea acestora de către Biroul Electoral Central pentru a se stabili dacă există diferenţe între datele consemnate în procesul-verbal şi realitatea constatată”, se arată, într-un comunicat al CCR difuzat vineri.

Hotărârea CCR este definitivă şi se comunică Biroului Electoral Central. Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a precizat că buletinele de vot nule se află în custodia Tribunalelor din ţară, astfel că practic este imposibil ca până luni, la ora 15,00, BEC să le poată renumăra.

”Buletinele de vot declarate nule la alegerile din 6 decembrie sunt depuse la tribunalele din ţară, astfel că acestea ar trebui transportate la Bucureşti pentru ca BEC să le renumere. Dar timpul este prea scurt”, a spus reprezentantul BEC. Deocamdată, membrii BEC aşteaptă precizări de la CCR dacă Biroul Electoral Central sau birourile electorale judeţene vor opera reexaminarea buletinelor de vot nule.

Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor prezidenţiale furnizate de BEC, numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost de 10.620.116. Dintre aceştia au votat în secţii speciale 986.887 de persoane, iar urna mobilă a fost folosită în 47.189 de cazuri. Numărul total al voturilor valabil exprimate a fost de 10.481.568, nule fiind declarate 138.476.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata