Certificatul Guiness Book pentru un coş uriaş din nuiele din Cluj

Centrul Raţiu pentru Democraţie din Turda a primit, vineri (11 decembrie 2009), Certificatul Guiness Book care atestă recordul celui mai mare coş împletit de nuiele din lume, stabilit la Turda Fest 2009, manifestare desfăşurată în luna septembrie a acestui an la Expo Transilvania.

Certificatul Guiness Book a fost primit prin poştă, iar vicepreşedintele Asociaţiei Turda Fest, Indrei Raţiu, fiul prestigiosului deputat Ion Raţiu (1917-2000), este încântat de această recunoaştere mondială, amintind însă că se grăbeşte să anunţe Cartea Recordurilor că în redactarea certificatului s-a strecurat o mică eroare, la diametrul coşului, care este de 18,17 m şi nu de 18,7 m, cum s-a specificat în document.

Înălţimea coşului proiectat de Ioan Pop – venit special din Vişeul de Jos la Cluj-Napoca, pentru acest proiect -, este de 9,48 metri, lungimea de 18,17 metri, iar lăţimea de 10,2 metri. Coşul din nuiele de alun a fost realizat timp de nouă zile, de 16 meşteri din Turda.

Directorul Expo Transilvania, Ioan Avram, este foarte mulţumit că recordul mondial a fost stabilit în instituţia pe care o conduce. El spunea, încă din momentul confecţionării giganticului coş, că acesta este ”utilitar, nu doar decorativ şi va fi folosi pentru promovarea produselor agricole tradiţionale, în viitoarele programe expoziţionale’.

Turda Fest s-a desfăşurat în acest an la Expo Transilvania din Cluj-Napoca, din cauza refuzului administraţiei turdene de a aproba derularea evenimentelor în spaţiul consacrat, respectiv în zona centrală a municipiului.

Clujenii au răspuns cu interes invitaţiei Asociaţiei Turda Fest de a descoperi ‘Transilvania autentică’ la Turda Fest, iar succesul de care s-a bucurat manifestarea desfăşurată, în perioada 25-27 septembrie, la Cluj-Napoca, a deschis perspectivele unui nou proiect, intitulat ‘Transilvania Fest’, care va fi găzduit, începând cu 2010, de capitala economică a Ardealului.

‘Coşul superb din nuiele impletite – simbol al Turda Fest 2009 -, este de acum în Guinness World Records, fiind cel mai consacrat simbol al belşugului şi al prosperităţii”, a afirmat Indrei Raţiu. În opinia sa, ”agricultura aduce sănătate şi calitate, iar produsele alimentare naturale vor aduce binele în viaţa românilor. Mâncarea bună şi meşteşugurile tradiţionale ilustrează un nivel de trai”

Indrei Raţiu a precizat că Asociaţia va cere, din nou, administraţiei turdene, în mai 2010, dreptul de a folosi, în septembrie, centrul oraşului pentru continuitatea Turda Fest, care a devenit un brand cultural. Potrivit acestuia, festivalul se va desfăşura de acum înainte atât la Turda cât şi la Cluj-Napoca, denumirea de la Cluj fiind ‘Transilvania Fest’. Festivalul desfăşurat în acest an la Cluj-Napoca a reunit 70 de artizani şi meşteri destoinici şi foarte mulţi producători agricoli renumiţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.