Consiliul Concurenţei a sancţionat cu peste 6 milioane lei înţelegerile ilegale de pe piaţa pâinii

Consiliul Concurentei a amendat cu 6,298 milioane lei (aproximativ 1,5 milioane euro) un numar de 48 de societati comerciale care isi desfasoara activitatea pe piata pâinii si pietele conexe din judetele Vrancea si Maramures, precum si Asociatia Comerciantilor Depozitari de Cereale din România (ANCER), a declarat, joi (10 decembrie 2009), la o conferinta de presa, Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii române de concurenta.

Astfel, in urma investigatiei pe piata pâinii din judetul Vrancea, Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenda in valoare de 5,666 milioane lei, un numar de 31 societati comerciale pentru fixarea pretului de vânzare.
În doar câteva zile, agentii economici din Vrancea au modificat pretul pâinii, majorându-l pâna la aproximativ 2,13 lei pentru un kilogram de pâine alba, fata de un pret mediu 1,56 lei/kg, inainte de formarea cartelului care a afectat circa 85% din piata locala a pâinii. În acest fel, firmele care au format respectivul cartel in judetul Vrancea i-au obligat pe consumatori sa plateasca in plus mai mult de 8,338 milioane lei, potrivit estimarii Cons iliului Concurentei.

Cele mai mari sanctiuni sunt aplicate Comcereal SA-Focsani (1,9 milioane lei), Nis Prod SRL-Bucuresti (1,25 milioane lei) si Nelu Galbenus Import-Export SRL (620.000 lei). În judetul Maramures, autoritatea de concurenta a amendat 17 societati comerciale pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale având ca obiect fixarea unui nivel minim al pretului de vânzare a pâinii albe. Valoarea totala a amenzilor aplicate in acest caz este de 624.084 lei.

Ca urmare a aceleiasi investigatii, Consiliul Concurentei a decis sesizarea organelor de cercetare penala in cazul fostului presedinte al Asociatiei Comerciantilor Depozitari de Cereale din România, Ioan Scurteli, pentru ‘rolul determinant in conceperea si organizarea unor fapte care incalca Legea Concurentei’. Fostul presedinte risca inchisoare de la sase luni la patru ani sau amenda penala.

Acesta este primul caz in care Consiliul Concurentei sesizeaza organele de cercetare penala pentru posibile infractiuni, prevazute si sanctionate de Legea Concurentei, de catre o persoana fizica, a subliniat presedintele autoritatii române de concurenta. Bogdan Chiritoiu a adaugat ca este ‘o situatie fara precedent’ si ca ‘nu putem sti cum vor reactiona instantele si procuratura’.

De asemenea, Consiliul Concurentei a sanctionat Asociatia Comerciantilor Depozitari de Cereale din România (fosta Asociatia Patronala a Angrosistilor de Cereale) cu 8% din veniturile inregistrate in anul 2008 (8.185 lei), pentru ‘stabilirea si transmiterea unor nivele de tarife care trebuiau aplicate de catre membrii acesteia pe piata serviciilor de depozitare a grâului din zona de Sud – Sud-Est si din zona de Vest ale României’.

‘Orice forma de restrângere sau de impiedicare a concurentei produce o grava afectare a intereselor consumatorilor finali. Vom recurge la toate mijloacele legale pe care le avem la dispozitie pentru mentinerea concurentei pe piata, astfel incât toata lumea sa aiba acces la produse cu preturi competitive’, a subliniat in incheiere presedintele Consiliului Concurentei.

Decizia Cons iliului Concurentei va fi publicata pe site-ul institutiei si poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, in termen de 30 de zile de la comunicare.
Tot in cadrul acestei investigatii pe piata pâinii si pe pietele conexe acesteia, derulata in anul 2008, Consiliul Concurentei a sanctionat si societatea TCE 3 Brazi SRL cu amenda in valoare de aproximativ 1,5 milioane lei, pentru ‘refuzul de a se supune inspectiei inopinate’.

Acesta a fost primul caz in care un agent economic nu a permis inspectorilor de concurenta efectuarea inspectiei inopinate. Compania a contestat actul de sanctionare, dar instantele au constatat legalitatea si temeinicia acestuia, respingând plângerea. Compania TCE 3 Brazi este detinuta de omul de afaceri Culita Tarâta. Investigatia Cons iliului Concurentei pe piata pâinii si pietele conexe a fost declansata in urma unor semnale venite dinspre presa si Parlament.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.