Creşterea numărului de angajaţi şi productivitatea, condiţii de creştere economică în România

0

Cresterea economica adevarata nu poate veni in România decât din cresterea numarului de angajati in economie si din productivitate si nu din disparitia locurilor de munca, considera surse autorizate din Banca Nationala.

“Daca va exista o crestere de productivitate, iar aceasta va fi mai mare decat cresterea salariilor reale, atunci poate sa aiba loc si o apreciere de curs, cu efecte pozitive. Moneda ar avea, de asemenea, sanse sa se aprecieze putin, dar productivitatea intr-o tara normala nu poate sa creasca cu mai mult de 10%. La noi cresterea a fost de 7%. Nu cred ca mai putem atinge 10%.

Chiar si in cazul unei cresteri de 7%, salariile nu vor putea creste peste 3%”, apreciaza sursa citata. “Sindicatele sa se multumeasca cu cresteri salariale de maixm 2- 3%”, pe fondul acestui nivel de crestere economica, atrag atentia sursele. Majorarile de impozite vazute de unii analisti ca surse de crestere a veniturilor la buget, pot avea efecte contrare.

“O majorare de impozite pe cota unica ar misca o parte de salarii in zona gri, iar daca s-ar reveni la cota progresiva ar fi un dezastru, pentru ca o si mai mare parte din salarii ar intra in zona gri. În ceea ce priveste contributia TVA la buget, ideea de a se introduce impozite mai mari diferentiate pe produse de lux este o prostie de nedescris. Astea sunt aberatii intr-o piata unica. Nu mai spun ca sunt iluzii ca vor aduce bani mai multi, sunt aberatii”, considera sursa citata.

În ceea ce priveste alt gen de impozite, cum ar fi accizarea, este posibil sa o patim cu inflatia, in special din cauza preturilor la tigari, care ca si pâinea, aliment cu un consum ridicat, reprezinta un element semnificativ in cosul celor 80 de indicatori folositi de Statistica la calcularea inflatiei, apreciaza, pe de alta parte consilieri din Banca Centrala. Ceea ce este bine din punct de vedere economic, nu este neaparat sa fie bine si din punct de vedere social si de aceea in momentul in care ai dat, devine foarte greu sa nu mai dai si aproape imposibil sa mai iei inapoi”, apreciaza sursa citata.

“Cel mai rapid deficitul bugetar poate fi redus prin mecanismul salariilor. Pur si simplu tai salariile, dar vedeti in România pe cineva sa poata sa taie salariile, se intreaba retoric analistul. O alta masura este impozitarea. Daca vrei sa-i faci pe toti sa plateasca, te duci la impozitarea progresiva. Daca vrei sa-i faci doar pe unii sa plateasca, maresti accizeze, iar când nu mai poti sa faci nimic cu salariile si impozitele, faci cu inflatia. Sub varianta corectiei prin inflatie, ajungi la cursul de schimb, dupa care vine cresterea preturilor si o reducere naturala a consumului”, cu efect asupra reducerii deficitului bugetar, explica sursa citata.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.