Grecia îşi va îndeplini obligaţiile de plată şi nu are de gând să iasă din zona euro

Prim-ministrul grec, George Papandreou, a declarat vineri (11 decembrie 2009) ca Grecia isi va indeplini obligatiile legate de plata datoriilor si a anuntat ca guvernul sau are de gând sa reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut in decurs de 4 ani, transmite Reuters.

„Vom reduce deficitul cu modificari sistemice si avem de gând sa facem acest lucru in urmatorii 4 ani. Acesta este un program clar si suntem hotarâti sa facem acest lucru”, a declarat Papandreou cu ocazia unui summit al sefilor de stat si de guvern din UE.
Ministrul grec de Finante, George Papaconstantinou a promis ca va reduce deficitul bugetar al Greciei, care in prezent este cel mai mare din Uniunea Europeana, 12,7% din PIB, pâna la 9,1% din PIB anul urmator. „Sprijin intentia ministrului de Finante care face o treaba excelenta”, a spus Papandreou.

Premierul grec a promis ca va elimina doua din cele cinci nivele administrative pentru a reduce birocratia, coruptia, cheltuielile administratie si a imbunatati transparenta.
De asemenea, George Papandreou a dezmintit informatiile conform carora Grecia ar putea iesi din zona euro din cauza nivelului mare al datoriei, care anul urmator ar urma sa ajunga la 125% din PIB.
„Nu exista o astfel de posibilitate. Doua din cele mai proeminente voci europene in materie de economie (presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet) au spus ca nu suntem in pericolul de a intra in incapacitate de plata”, a declarat prim-ministrul Greciei.

„Pot sa va spun ca suntem o tara responsabila si ca ne vom respecta obligatiile. Suntem un nou guvern, avem un nou mandat si mandatul este pentru schimbare”, a adaugat George Papandreou.
Pretul actiunilor si obligatiunilor guvernamentale grecesti au scazut dramatic dupa ce agentia de rating Standard & Poor’s a pus ratingul Greciei sub supraveghere cu implicatii negative din cauza unor posibile probleme in finantarea datoriei. Ulterior, o alta mare agentie de rating, Fitch a retrogradat ratingul Greciei la „BBB plus” de la „A minus”, cu perspectiva negativa.

„Pietele sunt agitate din cauza ca exista probleme in intreaga lume. Însa Grecia nu este Dubai, noi suntem o natiune suverana din zona euro, cu un guvern responsabil gata sa fac schimbari”, a subliniat Papandreou.
În proiectul de buget pe 2010, depus luna trecuta la Parlament si care ar urma sa fie votat la finele acestei luni, datoria publica a Greciei pentru 2009 se ridica la 272,3 miliarde euro (sau 113,4% din PIB). Proiectul de buget pe 2010 prevede o datorie de 294,950 miliarde euro (120,8% din PIB).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.