EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Hispanicii în SUA din a doua generaţie au educaţie şi venituri superioare

0

Hispanicii tineri nascuti in Statele Unite ale Americii renunta mai rar la scoala si sunt mai putin expus i saraciei decât tinerii latino imigranti, insa au rate mai ridicate de participare la bandele criminale si de comitere de acte violente, releva un studiu independent efectuat de Centrul Hispanic Pew (CHP), relateaza vineri AP.

Cercetarea facuta publica vineri de CHP ofera o imagine eterogena a asimilarii acestui grup de cetateni americani, având una din cele mai rapide cresteri din SUA, dar care abia incepe sa-si exercite drepturile politice: cresterea nivelului general de educatie si promovare in cariera, dar si o adâncire a anumitor probleme sociale.

Sondajul si analizarea datelor recensamintelor oficiale au scos la iveala o rata a abandonului scolar la nivel liceal de 17% printre tinerii hispanici cu vârste intre 16 si 24 de ani, aproximativ de 3 ori mai mare decât la tinerii albi si aproape de doua ori mai mare decât la tinerii negri.

Luat insa separat, grupul hispanicilor tineri nascuti in SUA, adica aflati la a doua generatie, a inregistrat o scadere a ratei abandonului scolar la 8,5%, aproximativ in jurul mediei pe toate rasele. Cetatenii latino de a doua generatie au inregistrat de altfel o imbunatatire generala a nivelului de trai.

Circa 29% dintre tinerii latino imigranti traiesc sub limita saraciei, de doua ori mai multi decât tinerii albi (13%) de vârsta similara si putin peste proportia celor de culoare (28%). Si totusi, numai 19% dintre sud-americanii de a doua generatie mai au un nivel de trai sub limita saraciei. Pe de alta parte, tinerii hispano-americani de a doua generatie au de doua ori mai multe sanse sa intre in bande infractionale sau sa fie implicati in altercatii si in purtarea neautorizata de arme.

Circa 40% dintre cei nascuti in America au fost membri ai une i gasti sau au cunoscut un prieten sau o ruda cu acest statut, fata de numai 17% dintre hispanicii nascuti in strainatate. Dreptu urmare, si riscul ajungerii la inchisoare este mai ridicat pentru hispanicii deja rezidenti.
“Este clar ca multi dintre tinerii latino de azi, aflati fie la prima fie la a doua generatie in SUA, oscileaza intre 2 lumi, pe parcursul adaptarii la noua lor patrie”, observa raportul Pew. Cercetarile CHP survin in contextul numarului tot mai mare de copii si nepoti ai imigrantilor hispanici nascuti in SUA.

În momentul de fata, doua treimi dintre hispanicii cu vârste intre 16 si 25 de ani sunt nascuti in SUA, iar din cauza inaltei rate a nasterilor la aceasta categorie de populatie, numarul cetatenilor americani de origine hispanica se va dubla pâna la 30% din populatia SUA, pâna in 2050. În termeni electorali, populatia latino are o prezenta mult mai scazuta la urne decât sugereaza proportia lor in societate.

“De acum insa, odata cu implinirea vârstei de vot a acestei generatii consistente de copii nascuti in SUA si apartinând imigrantilor latino, aceasta stare de lucruri se va schimba”, a apreciat directorul Centrului Hispanic Pew, Paul Taylor. Schimbarile asteptate au potentialul de a schimba discursul politic al natiunii, tinerii hispanici nascuti in SUA fiind mai putin conservatori decât imigrantii intr-o serie larga de probleme culturale si personale, incepând de la avorturi, sexualitate si homosexualitate si pâna la sentimentul religios si participarea la slujbele religioase.

În ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, imigrantii sud-americani sunt mai rar someri decât hispanic ii nascuti in SUA, insa sunt in general limitati la ocupatiile ne calificate si mai prost platite, in domenii precum prepararea mâncarurilor, servirea in hoteluri si restaurante, deratizare, intretinere si constructii.
În 2008, 3% dintre hispanicii cu vârste intre 16 si 25 de ani se aflau la inchisoare, fata de 7% dintre negri si 1% dintre albi. Cercetarea Pew s-a intins pe anii 2008-2009, iar sondajul a cuprins 2.012 hispanici cu vârste incepând de la 16 ani, fiind desfasurat intre 5 august si 16 septembrie 2009. Marja de eroare a sondajului CHP este de plus/minus 3,7%.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.