Polemică în SUA asupra OMG-urilor

0

Potrivit Organic Center, cultura organismelor modificate genetic (OMG) ar duce la cresterea utilizarii pesticidelor. Federatia Internationala a Miscarilor din Agricultura Biologica a publicat la inceputul acestei luni un raport critic asupra recurgerii tot mai mari la cultura OMG-urilor, in care se arata ca folosirea pesticidelor in acest tip de cultura creste constant in Statele Unite.

Este paradoxal, tinând seama ca agricultorii se lasa sedusi de OMG in principal pentru ca ar permite scaderea utilizarii pesticidelor, releva cotidianul La Libre Belgique.
Firma americana Monsanto vinde pe piata, din 1996, seminte transgenetice. Agricultorii americani, incurajati de subventiile acordate de stat, s-au lansat in aceasta aventura. OMG-urile sunt rezultatul amestecului semintelor cu bacterii rezistente la anumite fenomene.

“Exista doua tipuri, spune cercetatorul care a condus studiul pentru Organic Center. Sunt cele rezistente la ierbicide si cele care rezista la anumite boli.” Primele prezinta probleme. Obiectivul lor este sa permita vaporizarea pesticidelor, fara a afecta cultura. Raportul semnaleaza ca procesul duce la o evolutie genetica ce se indreapta spre intarirea rezistentei buruienilor si, prin urmare, la o utilizare mai mare a pesticidelor.

În 2008, culturile de OMG au avut nevoie de cantitati de pesticide mai mari cu 26% decât culturile traditionale. În plus, contrar a ceea ce sustin firmele din biotehnologie, productivitatea nu creste spectaculos. Consumul de pesticide a crescut in ultima vreme in Statele Unite: in 13 ani, cresterea totala a fost de 159.000 tone.
Din 2007, cresterea s-a accelerat. Ultimii 2 ani reprezinta 46% din majorarea totala. Unii oameni de stiinta s-au opus de la inceput OMG-urilor, spunând ca utilizarea masiva a semintelor rezistente la ierbicide nu putea duce decât la schimbari ecologice si la erodarea eficientei acestei tehnologii.

În plus, aceste seminte costa mai scump si trebuie sa fie reinsamântate in fiecare an. Cu timpul, agricultorii “pierd controlul asupra semintelor”, spune un fermier canadian. “Firmele care produc semintele n-au ca obiectiv reducerea foametei in lume sau cresterea productivitatii, ci controlul aprovizionarii cu seminte si, prin urmare, cu alimente”, continua el.

În prezent, in SUA, peste 90% din culturile de bumbac si soia si 60% din cele de porumb sunt rezistente la ierbicide. Fermierii se plâng tot mai mult de ineficienta produselor firmei Monsanto. Problema este ca “evolutia genetica a buruienilor s-a produs deja si procesul invers este foarte greu. Ar trebui poate ca pamântul sa fie lasat sa-si revina vreo 2 0-30 de ani inainte sa poata fi cultivate din nou culturi clasice”, considera un om de stiinta.

Situatia este diferita in Europa. Populatia este reticenta fata de utilizarea OMG-urilor. A fost pus in aplicare un sistem de etichetare a produselor. În privinta culturii propriu-zise, aceasta depinde de fiecare tara. La scara europeana, ministrii Agriculturii au dificultati in a se pune de acord, fiecare tara pastrându-si dreptul suveran de a lua propriile decizii in materie de OMG. Spania este principalul producator european.

În Valonia, autoritatile au votat un text care-i obliga pe cultivatorii de OMG sa-si plaseze la peste 600 m orice alta cultura si prevede crearea unui fond de compensatii pentru garantarea eventualelor despagubiri. Este vorba de evitarea oricarei contaminari, culturile fiind imposibil de oprit si contaminarea plantelor limitrofe fiind inevitabila.
Dezbaterea asupra OMG-urilor priveste modificarea ireversibila a codului genetic al semintelor si nevoia de a le proteja. Detractorii considera ca se ignora efectele pe termen lung, atât pentru om, cât si pentru planeta.

Potrivit raportului mentionat, aceasta tehnologie, care pretinde ca raspunde provocarilor viitorului, ar fi ineficienta atât in ceea ce priveste cresterea productivitatii pentru a raspunde provocarii alimentare, cât si scaderea utilizarii pesticidelor pentru a raspunde provocarii ecologice, noteaza in incheiere La Libre Belgique.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.