Profit în condiţii de trafic scăzut la APDM Galaţi

Administratia Porturilor Dunarii Maritime (APDM) Galati a realizat un profit de 300.000 lei, desi traficul de marfuri prin porturile Galati, Braila si Tulcea a fost mai scazut cu aproape 5.000.000 tone fata de nivelul prognozat pentru anul 2009, a anuntat, joi (10 decembrie 2009), directorul institutiei, Mihai Ochialbescu.

Ochialbescu a spus ca prognoza pentru anul 2009 prevedea peste 12.000.000 tone marfuri prin cele trei porturi, dar s-au realizat doar peste 7.600.000 tone.
Cu toate acestea, a precizat directorul APDM, profitul din exploatare a fost de 300.000 lei, desi prognoza fusese de 40.000 lei, iar in 2008, s-a realizat un profit de numai 25.000 lei.

Ba mai mult, personalul si-a pastrat locurile de munca, dintre cei 138 de angajati, doar cinci si-au pierdut locul de munca, si aceia pe cale naturala prin pens ionari sau transfer. Ochialbescu a explicat ca a fost posibil sa obtina profit in conditiile unui trafic de marfuri scazut fata de prognoze, pentru ca cheltuielile pentru fondul de salarii a fost diminuat prin neacordare de prime si acordarea celor zece zile de concediu fara plata.

Prin obtinerea acestui profit, salariatii vor putea primi o prima de Craciun la jumatate din salariul mediu brut lunar a carui valoare este de 2.191 lei. ,,Nu am dat oameni afara, desi nu am avut o activitate portuara deosebita, pentru ca am avut activitate pe programe de dezvoltare’, a spus Ochialbescu. Acesta a precizat ca sunt in diferite faze de derulare programele europene Wanda, prin care se urmareste armonizarea legislatiei si reglementarea modului de preluare a deseurilor navale de-a lungul Dunarii, si Codenav, prin care se realizeaza construirea si dotarea mijloacelor de preluare a acestor deseuri de la nave.

De asemenea, se lucreaza la programul de extindere a danelor 23 si 25 din portul Braila si a danei 31 din portul Galati. Anul viitor vor demara si lucrarile pentru realizarea cheurilor verticale din porturile galatene Docuri si Bazinul Nou. Ochialbescu a afirmat ca in ceea ce priveste traficul de marfuri, acesta a fost foarte scazut in primele luni ale anului, dar ulterior prin revigorarea activitatii din Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, s-a inregistrat o crestere spectaculoasa.

Acesta a precizat ca marfurile destinate combinatului au venit pentru descarcare in portul Mineralier din Galati prin navele maritime care au strabatut Canalul Sulina si fluvio-martime care au strabatut canalul ucrainean Bâstroe, proprtia fiind 60% prin Sulina si 40% prin Bâstroe. Seful APDM a mai spus ca cifra de afaceri a administratie i a fost realizata in proportie de 97,11%, adica a fost de 9.400.000 lei fata de 9.680.000 lei cât a fost prognozata.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.