Reduceţi carnea şi produsele lactate: reţeta oficială pentru sănătatea consumatorilor şi a planetei

Primele recomandari oficiale pentru o dieta care este in acelasi timp sanatoasa si ecologica au fost date publicitatii vineri, 11 decembrie, in Marea Britanie, scrie cotidianul The Guardian, adaugând ca acestea au sanse sa fie considerate o critica la adresa modelelor de consum de azi din Marea Britanie.

Pentru a combate schimbarea climatica si criza din ce in ce mai acuta a bolilor legate de o dieta nesanatoasa cum ar fi diabetul, bolile de inima si cancerul, consumatorii britanici trebuie sa reduca consumul de carne si produse lactate, dar si de alimente procesate si sa reduca risipa.
Acestea sunt cele trei prioritati identificate de un corp consultativ guvernamental independent, Comisia pentru Dezvoltare Durabila (SDS), intr-un raport care se face un apel urgent la schimbarea obiceiurilor consumatorilor chiar daca o astfel de schimbare ar putea afecta industria alimentara si a bauturilor.

De asemenea, studiul recunoaste ca si sistemul de retail va fi afectat daca aceste recomandari sunt puse in practica, in conditiile in care raportul recomanda consumatorilor sa reduca din consumul de energie facându-si cumparaturile pe jos sau pe Internet si sa inlocuiasca apa imbute liata cu apa de la chiuveta. În conditiile in care 1 8% din emisiile cu efect de sera din Mare Britanie sunt legate de consumul si productia de mâncare si bauturi, aceasta industrie este cel mai mare sector de productie din Marea Britanie, fiind responsabil pentru 7% din PIB si pentru angajarea a 3,7 milioane de persoane.

Potrivit The Guardian se estimeaza ca 70.000 dintre mortile premature din Marea Britanie ar putea fi evitate prin respectarea unei alimentatii sanatoase. De asemenea, cifrele furnizate joi de catre Sistemul National de Sanatate (NHS), potrivit carora aproape unul din 4 baieti si 1 din 5 fete din Marea Britanie sunt supraponderali sau obezi la inceputul scolii, a facut ca dezbaterea legata de alimentatie sa fie si mai urgenta.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.