Tatomir (Microsoft România): Mi-aş dori ca vânzările de Vista să fie zero

Mi-as dori ca vânzarile de Windows Vista sa fie zero, iar Windows7 sa ajunga la 100%, a declarat, joi (10 decembrie 2009), intr-o conferinta de presa, Calin Tatomir, general manager al Microsoft România.

‘Sincer va spun ca imi doresc ca tranzitia de la Vista la Windows7 sa se faca mai repede decât de obicei. Nu ma feresc sa spun ca mi-as dori ca vânzarile de Windows Vista sa fie zero, iar Windows7 sa ajunga la 100%’, a afirmat Tatomir. Potrivit oficialului Microsoft România, divizia locala incearca sa influenteze companiile producatoare de PC-uri si notebook-uri sa preinstaleze noul sistem de operare Windows, aplicarea acestei idei ducând la scaderea ratei pirateriei de software.

‘Rata de piraterie software in România a ajuns, in 2009, la 66%, in scadere cu 2% fata de anul trecut. Aceasta rata poate scadea si mai mult prin programele de preinstalare gratuite pe computerele noi’, a spus Calin Tatomir. Întrebat in ce fel este afectata activitatea Microsoft pe piata româneasca in raport cu scaderea inregistrata in zona de retail, Tatomir a mentionat ca România nu este chiar intr-o situatie dificila.

‘România, in raport cu alte tari din jurul nostru, are o piata de retail mult mai buna daca ne uitam numai la rata de reinnoire a telefoanelor mobile. Microsoft va ajuta zona de retail sa ramâna pe linia de plutire. Pe de alta parte, nu este o surpriza ca anumite companii dispar’, a punctat Tatomir, referindu-se la cazul de insolventa al UltraPro Computer.
Conform estimarilor Microsoft România, decembrie va fi prima luna din ultimele sapte luni in care va inregistra o crestere a cifrei de afaceri, respectiv cu pâna la 15% mai mult decât in intervalul similar din 2008.

În privinta vânzarilor ale noului sistem de operare Windows, lansat in vara acestui an, saltul a fost unul spectaculos in comparatie cu sistemele anterioare. ‘Windows 7 a fost extrem de bine primit de toate comunitatile. Numarul total de pachete vândute in primele 4 saptamâni de la lansare a fost de 15 ori mai mare decât s-a intâmplat in cazul Vista intr-un an intreg’, a apreciat seful Microsoft România, Calin Tatomir.

În debutul anului fiscal 2009, la 1 iulie, rata de crestere a sistemelor cu Windows preinstalat a crescut de trei ori fata de perioada similara din 2008. La nivel mondial, grupul american Microsoft Corp a raportat o scadere a profitului de 18% pe an in al treilea trimestru al anului, la 3,57 de miliarde de dolari, un rezultat mai bun decât se asteptau analistii economici.

Profitul pe actiune este de 52 de centi. Cifra de afaceri a grupului a scazut cu 14% pe an, la 12,92 de miliarde de dolari. Windows, una dintre cele mai importante activitati ale grupului, a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri de aproape 39% pe an, la 2,620 de miliarde de dolari, iar profitul a scazut cu mai mult de jumatate, la 1,463 miliarde de dolari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.