Tratarea durerii: a fost descoperit factorul „P”

Nu exista un singur tip de durere, deoarece aceasta este aproape intotdeauna un simptom, devenind o maladie in sine numai in cazurile cele mai grave, de exemplu in fazele terminale ale unei tumori.

Exista durere generata de inflamarea unor nervi, de deteriorarea unor articulatii, de sistemul imunitar care se blocheaza – dar se transmite intotdeauna de-a lungul circuitelor peptidelor. Durerea de origine necunoscuta, adesea difuza, este cel mai greu de inteles si tratat. Întelegerea cauzei durerii este dificila si pentru medici.
Ceva insa este pe cale sa se schimbe, deoarece astazi acest “raď este o entitate mult mai putin mister ioasa decât in urma cu câtiva ani, iar numeroase studii indica o noua si surprinzatoare cale, relateaza revista italiana L”Espresso.

“Cuvântul de ordine este peptidele. În ultimii ani s-a inteles ca diferite peptide, fragmente de proteine al caror rol asupra sistemului nervos era dovedit dar nu inteles deplin, moduleaza actiunea neurotransmitatorilor clasici precum serotonina si noradrenalina in diferite situatii fizice precum inflamatiile, dar si psihofizice precum cele ale stresului.
Alaturi de aceasta s-a constatat ca unele medicamente care actioneaza asupra peptidelor pot fi eficiente si privind durerea”, a explicat profesorul Fabio Benfenati de la Universitatea de studii din Genova, care studiaza de ani de zile mecanismele care reglementeaza transmiterea impulsurilor nervoase.

Indiciile care leaga senzatia de durere de actiunea acestor molecule ale sistemului nervos sunt numeroase: exista o peptida numita Cgrp, eliberata la nivel periferic, care provoaca inflamatie; o alta, numita “substanta P”, produsa de organism, care este fundamentala in reglarea dureriĘ apoi este cunoscuta actiunea analgezicelor produse de organism, endorfinele, si e le peptide, tot asa cum s-a dovedit ca stresul activeaza eliberarea de diferite peptide iar sub stres stimulul dureros este perceput mult mai putin.

Alaturi de observatiile la nivel fiziologic, exista si studii specifice: recent, cercetatorii de la Duke University au demonstrat ca durerea de articulatii tipica la persoanele obeze nu este cauzata numai de excesul de greutate. Daca se blocheaza una din peptidele fundamentale ale apetitului, leptina, durerea dispare. Tot recent, a fost publicat in revista “Lancet” un studiu care demonstreaza eficienta, in durerea neuropata, a gabapentinei, un medicament care actioneaza exact asupra peptidelor.

Au fost descrise relatii chimice noi intre durere, inflamatie si stres si s-a vorbit de molecule folosite de obicei pentru a actiona asupra sferei emotivitatii, lasând astfel sa se intrevada noi posibile cai de tratament.
Exista 3 mari familii de cauze ale durerii: neuromusculare, ale cartilagiilor si articulatiilor, precum artroza; neurologice, precum durerea de trigemen, discopatiile, durerea neuropata cea mai intensa provocata, de exemplu, de diabet si cea inca misterioasa, fibromialgia; si cele generate de o inflamatie cronica de tip autoimun, cu alte cuvinte de atacuri ale sistemului imunitar cu structuri self, precum artrita reumatoida, lupus, conjunctivite.

“Recent, “International Association of Study on Pain” a revizuit liniile directoare indicând doua elemente absolut necesare pentru diagnostic si deciziile ulterioare: reperarea locului leziunii si intelegerea cauzei care a provocat-o”, a afirmat Giuseppe Lauria, de la Unitatea operativa a maladiilor neuromusculare si neuro-imunologie din cadrul Institutului neurologic Carlo Besta din Milano.

Neurologul s-a referit la numerosii pacienti care ajung la el dupa luni sau ani de incercari gresite si multe tipuri de medicamente administrate, fara un criteriu, din cauza unor diagnostice eronate sau chiar malpraxis al unor medici nespecialisti. Fiecare tip de durere necesita o abordare specifica. Daca este vorba de un cartilagiu sau o structura musculo-scheletica deteriorata trebuie consultat un reumatolog.

Daca se banuieste o durere neuropata, calea este diferita. Lauria, care a pus la punct o biopsie cutanata, o tehnica de diagnostic deja folosita in lumea intreaga pentru a certifica daune ale terminatiilor nervoase, a explicat: “Depresia poate juca un rol important: doua treimi dintre cei care sufera de depresie somatica, intr-un caz din doua sufera si de durere. Multi medici se tem sa vorbeasca despre aceste aspecte, dar nu ar trebui: faptul ca durerea are si o origine psihosomatica nu schimba nici necesitatea de a o trata nici caracteristicile ei chimice”.

Prin urmare, exista la nivel neurologic o legatura intre moleculele implicate in starile emotionale si aparitia durerii. Tomas Hökfelt, directorul departamentului de neurologie de la “Karolinska Institute” din Stockholm, autorul unora dintre principalele descoperiri privind peptidele, a explicat: “La om, legatura dintre durerea cronica si depresie este cunoscuta de mai mult timp: peste 50% dintre persoanele afectate de durere au si o depresie iar când depresia este rezolvata durerea ramâne in 90% dintre cazuri.

Nu intâmplator se are in vedere ca terapiile cognitivo-comportamentale ce sunt adesea inserate in tratament au un efect direct asupra neurotransmitatorilor, facând abstractie de cel psihologic.” De aici o noua posibila cale. “Când este necesar se recurge la medicamente precum antidepresivele clasice ca amitriptilina sau mai noi, precum duloxetina sau asa-numitele Gaba pentinoide, care moduleaza sistemul peptide lor.

În ceea ce priveste eficienta, studiile nu duc intotdeauna la concluzii fara echivoc, dar se poate spune ca sunt mai active decât placebo”, a explicat Lauria. Diferit este cazul durerii provocate de o maladie autoimuna precum artrita reumatoida, lupus, spondilite, vasculite, tratate cu substante puternice care actioneaza asupra cauzelor, si anume asupra mediatorilor care reglementeaza inflamatiile cronice tipice patologiilor autoimune, asigurând o calitate a vietii imbunatatita comparativ cu acum câtiva ani iar in multe cazuri si o incetinire a evolutiei maladiei.

Rezulta tot mai mult ca la originea multor simptomatologii dureroase se pot afla si infectii cauzate de virusuri s i bacterii. Dureri precum cele cauzate de osteoporoza pot fi combatute eficient cu bifosfonati sau medicamente precum ranelatul de strontiu si teriparatide.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.