UE doreşte introducerea unei taxe pentru tranzacţiile financiare

Liderii europeni vor sa incurajeze Fondul Monetar International (FMI) sa aiba in vedere introducerea unei taxe mondiale pentru „tranzactiile financiare”, se precizeaza intr-un proiect de declaratie ce ar urma sa fie adoptata vineri (11 decembrie 2009), la Bruxelles, la finalul summitului de iarna al UE, relateaza France Presse.

Acest text „incurajeaza” FMI sa ia in calcul „o taxa aplicata la nivel mondial pentru tranzactiile financiare”, o idee fondata pe modelul taxei Tobin. Primul ministru britanic Gordon Brown a lansat, joi, un apel catre omologii sai europeni, in favoarea reechilibrarii riscurilor si recompenselor in sectorul financiar, printr-o astfel de taxa aplicata tranzactiilor financiare.

Într-un document publicat tot joi si intitulat „Risc, recompensa si responsabilitate, sectorul financiar si societatea”, Trezoreria britanica estimeaza ca o asemenea taxa nu ar urma sa se aplice doar tranzactiilor financiare, asemenea taxei propuse in anii ’70 de economistul american James Tobin, laureat al premiului Nobel pentru economie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.