Virusul cel mai profitabil: averi de milioane din vânzările de usturoi

Agitatia mondiala din jurul gripei porcine a imbogatit nu doar companiile farmaceutice. Economisti chinezi afirma ca in acest an poti câstiga milioane de dolari din vânzarea unui aliment atât de popular precum usturoiul.

În ultimele luni, preturile la usturoi au crescut de 4, de 15 sau chiar de 40 de ori in unele regiuni ale tarii. Localnicii glumesc si afirma ca “acum stiu ce miros au banii”. “Pasiunea usturoiului” a cuprins si estul Europei. De exemplu, in Ucraina un kilogram de usturoi a ajuns sa coste cât unul de carne macra de porc, noteaza cotidianul rus Novâie Izvestia.

Fermierii din provincia chineza Shandong, considerata cel mai mare producator de usturoi nu doar din China, ci si din intreaga lume, vor tine minte multa vreme acest an. Potrivit Ministerului Comertului din China, pretul mediu pentru 1 kilogram de usturoi a crescut anul acesta cu circa 0,6 dolari. În unele mari orase ale Chinei, de exemplu la Beijing, se remarca o majorare de 15 ori a pretului la usturoi, iar in unele regiuni, potrivit analistilor de la banca Morgan Stanley, chiar de 40 de ori.

Citeste si:  Misiunea NASA pe Lună ar urma să ajute la înţelegerea şi a altor obiecte din sistemul solar

China produce de 3 ori mai mult usturoi decât restul lumii. O mare parte din aceasta productie se duce spre export. Usturoiul a fost mereu apreciat in China, insa acum peste iubirea seculara fata de usturoi se suprapun si zvonurile conform carora acest aliment ar proteja mai bine decât orice pastila si vaccin in fata gripei noi. Potrivit Novâie Izvestia, cauzele acestui salt cu adevarat astronomic la preturile pentru usturoi sunt atât unele obiective, cât si speculative.

Profitând de problemele pe care fermierii chinezi le intâmpina in obtinerea creditelor de la banci, speculantii au ajuns sa cumpere recolta de usturoi inainte chiar ca aceasta sa creasca, iar atunci când aceasta ajunge la maturitate o ascund in depozite si asteapta cu rabdare cresterea preturilor, pentru a o vinde cu profit inzecit.
“Pentru a face milioane din usturoi, ai nevoie de un simplu depozit, de ceva bani si de câteva camioane. Trebuie sa cumperi cât mai mult usturoi, iar atunci când pretul la el va creste si mai mult, sa-l vinzi cu profit”, explica un analist de la Morgan Stanley.

Citeste si:  ANM: Rezerva de umiditate din sol, satisfăcătoare în majoritatea zonelor de cultură în această perioadă

De proprietatile medicinale ale usturoiului sunt convinsi nu doar chinezii, ci si multe alte popoare. Se considera ca usturoiul este de ajutor in vindecarea multor boli, de la proasta digestie si pâna la cele respiratorii. Majoritatea medicilor sunt de acord cu faptul ca usturoiul ucide bacteriile, insa nu este suficient de puternic pentru a proteja organismul uman in fata variatelor forme de gripa.

Cu toate acestea, medicul-sef al Spitalului Militar din Republica Moldova, colonelul Sergiu Vasilita, a auntat ca, in scopuri profilactice in fata gripei, la meniul zilnic al soldatilor moldoveni se vor adauga câte 25 de grame de ceapa si 15 grame de usturoi.
Pe masura ce mass-media au inceput sa publice din ce in ce mai multe materiale despre epidemia de gripa noua, usturoiul a inceput sa dispara si de pe tarabele ucrainene.
O “febra si mai mare a usturoiului” se inregistreaza in Siberia, unde acest aliment este considerat un atribut traditional al vietii.

Citeste si:  Caii şi oamenii au expresii faciale foarte asemănătoare

Potrivit Novâie Izvestia, locuitorii din satele siberiene au tinut multa vreme usturoi in pragurile caselor sau in buzunar, pentru a alunga duhurile rele, le puneau usturoi copiilor sub perna, pentru ca acestia sa creasca sanatosi si fericiti. Moda usturoiului s-a impus si in Orientul Mijlociu. Un studiu desfasurat de ziarul financiar israelian Globes arata ca vânzarile de usturoi au crescut in Israel de circa 40-50 de ori comparativ cu decembrie 2008.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close