Vremurile sunt grele pentru toată Europa

Ca si Grecia, care a anuntat o datorie record de 300 miliarde de euro, nicio tara din Europa nu pare a fi la adapost de greutati financiare. Timpuri grele pentru Europa!

Vânt rece asupra zonei euro? Rând pe rând, statele membre ale Club Med, numite si PIGS – Portugalia, Italia, Grecia, Spania – au ajuns in colimatorul agentiilor de rating. Numitorul comun: marile deficite si datoriile insemnate, dar si strategii indoielnice de redresare si insanatosire, arata cotidianul francez Le Telegramme.

S-ar putea obiecta ca agentiile Standard&Poor s si Fitch, care trag un semnal de alarma asupra situatiei de la Atena si Madrid, ar face mai bine sa-si recunoasca propriile erori: n-au prevazut consecintele caderii bancii Lehman brothers si ale marii crize din octombrie 2008! Desi trebuie sa ne ferim de generalizari, PIGS pune totusi probleme. Grecia este oaia neagra a zonei euro, pentru ca triseaza!

Conservatorii lui Caramanlis, invinsi recent in alegeri, vorbeau la Bruxelles de un deficit public de 6% din PIB. Socialistii lui Georgios Papandreu, care au preluat puterea, anunta 12,7%. Istoria se repeta: in 2004, grecii au mintit si li s-a dat peste degete. Grecia in faliment? Oamenii se ingrijoreaza. Papandreou face un apel la unitate nationala.
Situatia nu este similara in Spania, desi criza a slabit foarte mult economia si finantele iberice. Somajul depaseste 20% si tandemul infernal banc i-sector imobiliar continua sa ingrijoreze.

Este evident ca, in afara de PIGS si de zona euro, intreaga Europa se confrunta cu vremuri grele, pentru ca a trebuit ca toate statele sa-si sustina economia prin planuri de relansare care sa contracareze deficitul si datoriile. Marea Britanie a lui Gordon Brown, cu un deficit de 12% si o lira sterlina devalorizata, incepe marea purificare.

Irlanda este sub supraveghere. În Germania, unde recesiunea a fost mai violenta ca in Franta, Angela Merkel vrea sa echilibreze situatia in 3-4 ani, dar bancile din landuri nu sunt sigure ca se va putea. În Est, Letonia in faliment a fost salvata de Finlanda. Ungaria, Cehia, dar si Bulgaria si România, impun contrângeri drastice.

Franta poate inca sa se mai imprumute si o face: peste 250 miliarde in acest an. Sustinerea nu poate fi intrerupta, iar primirea ajutoarelor de la stat nu se poate opri deodata fara riscul unei caderi. Pentru PIGS, ceasul austeritatii a sunat deja. Pentru alte tari, panica nu este chiar asa de mare. Însa, intr-un fel sau altul, factura va trebui platita, incheie Le Telegramme.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.