EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Protest împotriva utilizării energiei nucleare ca soluţie pentru reducerea emisiilor poluante

0

numar de 15 activisti ai organizatiilor de mediu Re.Generation si Terra Mileniul III au protestat, sâmbata (12 decembrie 2009), impotriva energiei nucleare ca solutie la schimbarile climatice si au transmis liderilor participanti la summitul de la Copenhaga mesajul “Don’t nuke the climate!”.

“Noi asteptam de la liderii prezenti un acord climatic care sa fie avantajos pentru intreaga lume si sa vizeze un viitor curat, lipsit de energie nucleara, atât pentru noi, cât si pentru generatiile viitoare”, a declarat Raluca Dan, ofiter de comunicare Re.Generation.

Activistii celor doua organizatii de mediu au reprezentat, intr-un mod artistic, consecintele utilizarii energiei nucleare. În acest sens, câtiva voluntari “s-au imbracat” in butoaie cu deseuri radioactive, iar alti activisti au reprezentat victime ale unui posibil accident nuclear.
De asemenea, cele doua organizatii au redactat un manifest ce cuprinde asteptarile unei lumi intregi, intitulat “România: Donť t Nuke the Climate!”, documentul urmând sa ajunga la participantii de la summitul ce se desfasoara zilele acestea la Copenhaga.

Potrivit presedintelui Fundatiei Terra Mileniul III, Lavinia Andrei, actiunea are ca scop sa atraga atentia asupra faptului ca energia nucleara nu este o solutie pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
“Este adevarat ca lobby-ul nuclearist este foarte puternic, de asemenea si fondurile de care dispune sectorul energetic din industria nucleara sunt destul de mari, dar noi vrem sa atragem atentia ca energia nucleara consuma foarte multa energie din combustibil fosil care, la rândul ei, produce gaze cu efect de sera”, a declarat Lavinia Andrei.

În plus, mai exista o multime de alte probleme legate de pretul energiei nucleare, pretul de instalare a unei centrale nucleare, costurile care sunt subventionate de stat, precum si de riscurile asupra sanatatii umane si asupra mediului in ansamblu. “Daca toate aceste costuri externe ar fi internalizate, pretul de cost al energiei nucleare ar fi mult mai mare decât cel actual”, a subliniat presedintele fundatiei.

Ca solutii pentru reducerea emisiilor de carbon, Lavinia Andrei a mentionat utilizarea eficienta a energiei pe care o avem, programe de eficienta energetica in cladiri, programe de eficienta energetica in industrie si, de asemenea, utilizarea resurselor de energie regenerabila – programe care sunt “mai mult pe hârtie si mai mult declarative decât in fapt”.

“Asta, la noi in tara. Dar progresele sunt destul de lente si la nivel european si mondial. Sunt mai mult declarative. Sunt doar anumite tari care au facut progrese importante in utilizarea resurselor regenerabile de energie, cum ar fi Germania si Spania. De asemenea, este interesant ca tarile scandinave au un nivel foarte scazut de emisii de gaze cu efect de sera, daca ne gândim ca ele detin mai putine resurse regenerabile decât avem noi – solarul de exemplu -, si cu toate acestea utilizeaza foarte mult aceasta energie.

Ceea ce este adevarat, este ca sunt foarte avansati in ceea ce priveste folosirea energiei eoliene”, a explicat Lavinia Andrei. Întrebata despre mandatul cu care au plecat la Copenhaga reprezentantii României, Lavinia Andrei a spus ca acestia “au plecat cu mandatul de a sustine Uniunea Europeana si programul european”.

“Nu au un mandat national, atâta timp cât România face parte dintr-un club, acum. Suntem membri ai UE si trebuie sa ne respectam angajamentele fata de Uniune. Este adevarat ca sunt unele tensiuni chiar in interiorul UE.
Sunt tari, precum Polonia, care incearca sa traga in jos aceste negocieri, insa noi speram ca România sa se angajeze, pentru ca avem potential, avem de unde sa realizam aceste emisii, plus ca România este mult sub tinta protocolului de la Kyoto, deci ne-am putea permite sa incepem sa desfasuram programe, pentru a merge si mai departe”, a spus ea.

În acest context, sursa citata a subliniat ca, si in cazul unei revigorari a industriei românesti, aceste tinte nu vor fi greu de atins, pentru ca industria noastra se baza pe o tehnologie foarte veche. Daca, insa, va fi achizitionata tehnologie noua, cu eficienta energetica si cu performante crescute, cu siguranta, România isi va putea creste si industria, va putea creste sectorul energetic concomitent cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

“De fapt, peste tot se vorbeste despre acest fenomen de decuplare a cresterii economice de cresterile emisiilor de gaze cu efect de sera”, a adaugat ea. Actiunea de protest organizata sâmbata de cele doua organizatii de mediu este initiata de reteaua franceza de lupta impotriva energiei nucleare “Don’t nuke the climate!”. În toata lumea vor avea loc 186 de astfel de manifestari, in noua tari, cu ocazia Zilei Internationale de Actiune Împotriva Schimbarilor Climatice.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.