Soluţii pentru clienţii băncilor cu probleme în rambursarea creditelor

Banca Nationala a acceptat propunerile Asociatiei Române a Bancilor privind constituirea provizioanelor de risc si aceasta ar putea crea conditiile pentru o reesalonare sau refinatare mai rapida a imprumuturilor in cazul persoanelor fizice si juridice care au intâmpinat probleme in rambursarea creditelor, a anuntat presedintele Asiciatiei Române a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, intr-un seminar financiar-bancar.

Banca Nationala a României a raspuns favorabil propunerilor noastre referitoare la modificarea anumitor prevederi legate de modul de calcul al provizioanelor”, a spus Ghetea, dar a precizat ca discutiile nu sunt finalizate.

“Discutiile nu sunt inca finalizate, dar probabil ca pâna la sfârsitul acestei luni, BNR va emite o noua norma cu privire la modul de calcul al provizioanelor, astfel incât bancile sa poata reclasifica in categorii mai bune, pe acei clienti care au avut probleme in rambursarea imprumuturilor, dar care intre timp si-au revenit sau au posibilitati certe de reluare a serviciului datoriei.

Faptul va permite bancilor diminuarea provizioanelor, ceea ce va conduce la diminuarea costurilor acestora, precum si la o mai mare flexibilitate a institutiilor de credit in tratarea unor clienti care au intâmpinat probleme in rambursarea creditelor, dar care in prezent au posibilitati certe de reluare a platii ratelor. “, a explicat Ghetea.
Masurile vor avea efect si asupra companiilor de leasing, a precizat, pe de alta parte, prim viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Presedintele Asociatiei Române a Bancilor a participat la seminaruli EU-COFILE, organizat de Banca Nationala, Asociatia Româna a Bancilor si Alpha Bank.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.