EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Legile strâmbe lovesc economia după 1 ianuarie

0

România va fi lovită de la începutul anului viitor de efectele mai multor legi proaste sau care, dacă sunt bune, se pot aplica doar până la finele acestui an şi nu mai are cine să le prelungească aplicabilitatea. Consecinţele vor fi importante: situaţiile financiare ale firmelor nu vor mai fi primite de Fisc, locuinţele nu vor putea fi vândute, şomajul tehnic va fi suportat din buzunar de întreprinzători.

.
La începutul anului viitor, 800.000 de firme, potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), vor fi obligate să alerge după semnătura unui consultant fiscal, conform site-ului Money.ro.

În 2006, mai mulţi angajaţi ai Ministerului Finanţelor, conduşi de şeful ANAF de la acea vreme, actualul vicepreşedinte al Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, Daniel Chiţoiu, au pus bazele Camerei Consultanţilor Fiscali. S-a inventat şi un obiect de activitate pentru aceştia, astfel încât consultanţii să câştige şi ei uşor o pâine.

Imediat după apariţia Camerei Consultanţilor Fiscali, şeful ANAF a decis modificarea Codului de procedură fiscală prin introducerea obligativităţii ca firmele să prezinte declaraţia anuală de profit avizată de unul dintre consultanţii lui Chiţoiu.

Legea urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2008, însă în urma scandalului pe care l-a provocat, Chiţoiu a cerut Parlamentului să amâne prevederea pentru 1 ianuarie 2010.

Obligativitatea va fi aplicată la 1 ianuarie 2010, însă la nivel naţional consultanţii cam lipsesc, fiind câte unul, câte doi pe ici, pe colo. Firmele vor fi la mâna acestora, mai precis în ceea ce priveşte preţurile pe care consultanţii le vor impune pe piaţă.
Toate firmele din România vor plăti (nimeni nu ştie cât) o simplă semnătură, dar una obligatorie. În medie fiecare consultant va trebui să rezolve 235 de firme.

Este incredibil, dar casele şi apartamentele vechi nu vor mai putea fi vândute după 1 ianuarie deoarece majoritatea acestora nu au un certificat de audit energetic. Dacă vă închipuiţi că vânzările se vor face totuşi la mica înţelegere, vă înşelaţi. Certificatele vor fi cerute de notari la încheierea contractelor de vânzare-cumpărare.

Certificatele de audit pot fi eliberate doar de corpul auditorilor energetici, care numără doar câteva sute de auditori la un fond de 8,1 milioane de locuinţe.

Continuarea în Cotidianul

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.