O delegaţie a FMI vine luni la Bucureşti

O delegatie a Fondului Monetar International soseste, luni (14 decembrie 2009), la Bucuresti, pentru discutii cu autoritatile române, potrivit prim-viceguverntorului BNR, Florin Georgescu.

Oficialii Fondului urmeaza sa aiba, pe parcursul saptamânii viitoare, discutii la Banca Nationala, la Ministerul Finantelor si o intâlnire la Presedintie, a precizat Georgescu.
Reprezentantul FMI pentru România si Bulgaria, Tonny Lybek, declara recent ca Fondul nu are fixate date exacte pentru misiunile urmatoare in România.
“Nu avem date fixate pentru urmatoarele misiuni, nici noi, nici Banca Mondiala. Suntem pregatiti sa venim când si autoritatile române sunt pregatite “, a spus Lybek, care a aratat ca Fondul trebuie sa discute cu un guvern format.

Acesta a afirmat ca masurile fiscale convenite cu autoritatile române in luna august pentru reducerea deficitului bugetar au intârziat din diverse motive, dar tinta de deficit pentru 2009 este de 7,3 la suta din PIB si FMI presupune ca autoritatile române vor face tot posibilul sa atinga aceasta tinta. “Un buget credibil pe 2010 va trebui sa respecte deficitul agreat de 5,9 la suta din PIB.

Apoi, in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor bugetare, acestea trebuie sa fie realiste si sa poata fi realizate, iar veniturile sa poata fi incasate, conform prognozei economice. Bineinteles, trebuie respectate si toate celelalte obligatii pe care si le-a asumat România”, a precizat Tonny Lybek. O misiune a FMI, Bancii Mondiale si UE s-a aflat la Bucuresti in perioada 28 octombrie – 6 noiembrie.
Acordul de finantare, in valoare totala de 19,95 miliarde de euro, se intinde pe o perioada de 24 de luni, iar sumele de la FMI totalizeaza 12,95 miliarde de euro, in opt transe.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.