EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Agenţia franceză de biomedicină, la primul său bilanţ

0

Primul congres al Agentiei franceze de biomedicina se desfasoara pe 14 si 15 decembrie la Paris. De la infiintarea sa, in august 2004, agentia a eliberat 48 de autorizatii de cercetare pe embrion sau pe celulele susa embrionare.

Legea bioeticii din 2004 a stabilit, pentru cinci ani, cu titlu derogator si cu conditii restrictive, ca sunt permise cercetarile pe embrion. Care este situatia in prezent, la sfârsitul acestui interval de timp? Au fost respectate spiritul si litera legii? Agentia de biomedicina (ABM), infiintata tot prin legea din 2004, isi face primul bilant, noteaza cotidianul francez La Croix.

La 31 octombrie 2009, guvernul (Ministerul Sanatatii si cel al Cercetarii) si ABM eliberasera 48 de autorizatii de cercetare pentru 36 de echipe. “Dintre cele 48 de autorizatii, 11 erau aprobari de cercetare pe embrion, iar 37 priveau celulele susa ale embrionului”, detaliaza Arnaud de Guerra, seful unitatii Cercetare din directia medicala si stiintifica a Agentiei.

Spre deosebire de cercetarile asupra embrionului care urmareau in principal sa duca la intelegerea mecanismelor sale de dezvoltare, cele asupra celulelor susa au inscris printre obiective studiul diverselor patologii. În acest scop, cercetatorii au utilizat linii de celule importate din strainatate.

Ei au creat de asemenea, in Franta, 19 linii de celule, pe baza unor embrioane cu diagnostic preimplantator (DPI). Este vorba de embrioane purtatoare de maladii grave, DPI având menirea sa ajute cuplurile sa evite transmiterea unei patologii catre descendentii lor. Mai clar, “acest lucru inseamna ca celulele vor servi de modele pentru studierea bolilor genetice, neurodegenerative sau de alt tip”, a mai spus Arnaud de Guerra.

Alte proiecte constau in utilizarea acestor celule pentru testarea medicamentelor posibile. Deoarece capacitatea lor de a se mentine in timp permite supunerea lor, in vitro, actiunii câtorva substante si observarea rezultatului obtinut. “Primele benefic ii terapeutice in urma cercetarilor pe celule susa vor veni probabil din aceasta triere a medicamentelor”, este de parere Arnaud de Guerra.

Între autorizatiile de cercetare emise in 2004, primele ajung la scadenta azi. Echipele pot cere o prelungire a autorizatiilor. “Prelungirile nu vor fi acordate decât dupa o examinare atenta. Proiectele vor putea fi continuate daca in sustinerea lor sunt prezentate argumente adecvate in raport cu obiectivele initiale ale cercetarii”, mai spune de Guerra.

La deschiderea cercetarilor pe embrion, legea fixase urmatoarele doua conditii: “Cercetarile trebuie sa fie susceptibile de a permite progrese terapeutice importante” si “sa nu poata fi continuate printr-o metoda alternativa cu eficienta comparabila”. Au fost respectate aceste conditii?, se intreaba publicatia.

Potrivit La Croix, aceasta intrebare a fost pusa saptamâna trecuta de senatoarea Marie Therese Hermange (Uniunea pentru o Miscare Populara, UMP, partidul presedintelui Sarkozy, n.red.) cu ocazia unei mese rotunde pe care a organizat-o la Senat. Potrivit bilantului, se pare ca cercetatorii s-au conformat conditiilor focalizându-si lucrarile pe studiul bolilor grave sau pe mijloacele de tratare a acestor boli.

Ar fi fost posibil sa se ajunga la acelasi rezultat folosind doar celule susa adulte, care nu pun probleme de etica? În lipsa unui bilant comparativ, chestiunea ramâne in prezent greu de transat. Agentia de biomedicina si-a propus sa faca pâna in luna iunie 2010 o evaluare a celor doua tipuri de cercetare, mai scrie La Croix.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.