Bulgaria şi România nu erau pregătite pentru aderare

Bulgaria si România nu erau pregatite pentru aderare in 2007, când s-au alaturat forului comunitar, iar Comisia Europeana a invatat din experienta cu cele mai noi membre ale sale ca nu mai trebuie sa stabileasca pentru nicio tara o data fixa a aderarii, a declarat, pentru cotidianul belgian La Libre Belgique, Olli Rehn, in prezent comisar pentru extindere, desemnat insa pentru a ocupa portofoliul afacerilor economice si monetare in componenta noului executiv comunitar.

El a reamintit ca la acel moment Comisia Europeana nu avea drept de veto in negoc ierile de aderare. “De aceea, cu presedintia olandeza a UE de atunci, am propus mecanismul de control si clauza (de salvgardare) care ar fi amânat aderarea daca ar fi fost necesar. Însa noile guverne bulgar si român au intrepr ins reforme serioase”, a mai spus comisarul pentru extindere.

Olli Rehn a mai spus ca nu pretinde ca totul legat de aderarea celor doua tari la UE a fost in ordine, insa a recunoscut ca situatia din Bulgaria si România s-a imbunatatit din 2007. În ceea ce priveste actualele state candidate la aderare, Rehn a spus ca Bruxellesul nu va mai fixa date ale aderarii inainte de incheierea negocierilor si de indeplinirea de catre tarile respective a criteriilor stricte pentru a deveni membru al Uniunii, asa cum este cazul Croatiei.

Cât priveste Turcia, insa, Comisia este decisa “sa nu deschida un nou capitol de negociere pâna nu este convinsa ca legile privind libertatea de expresie au fost complet reformate. Calitatea este mai importanta decât viteza”, a mai subliniat Olli Rehn.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.