EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Cartel ALFA: Diponibilizările colective de la CFR Marfă li se datorează ,,băieţilor deştepţi”

0

Concedierile colective de la CFR Marfa li se datoreaza “baietilor destepti”, a declarat Bogdan Iuliu Hossu, presedinte al CN Cartel ALFA.

“Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa constata faptul ca, desi actualul guvern nu a luat nicio masura de combatere a crizei, promoveaza concedieri prin incalcarea grava a prevederilor legale si ale contractelor colective de munca la nivel superior, fara ca angajatilor sa li se ofere niciun fel de protectie sociala.

Un exemplu tipic este reprezentat de anuntul transmis catre Federatia Mecanicilor de Locomotiva (FML), care a intrat recent in posesia pro gramului de concediere colectiva elaborat de SNTFM CFR Marfa SA si aprobat de conducerea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii a 6380 de salariati in conditiile ilegale enumerate mai sus. În plus, decizia a fost luata prin ignorarea dialogului social, stabilit de lege, si cu o lipsa totala de respect fata de partenerii sociali”, isi motiveaza declaratia liderul CNS Cartel ALFA.

În opinia sindicalistilor, disponibilizarile ce se intentioneaza a fi operate la CFR Marfa vin dupa o serie intreaga de masuri ce stau sub semnul penalului. “Diferitele conduceri ale Ministerului Transporturilor, sub obladuirea primilor ministri, au promovat o politica sistematica in favoarea propriilor interese (fie prin acordarea de active unor companii private pe un euro, fie prin incheierea unor parteneriate cu anumiti “baieti destepti”), aceasta in vreme ce in modernizarea si innoirea parcului nu s-a investit aproape nimic”, mai spune Hossu.

Într-un Comunicat de presa, liderul Cartelului ALFA sustine ca, de peste un deceniu si jumatate se fac speculatii economico-financ iare pe spinarea transportului feroviar ajungându-se pâna la impunerea platii taxei de drum auto la combustibilul folosit pe calea ferata;. Patrimoniul CFR a fost administrat deficitar, un exemplu clar fiind asa-zisa “privatizare” prin pierderea hotelului Astoria.

“În vreme ce ni se spune ca actualul guvern nu este responsabil de criza economico-financiara, ne vedem obligati sa constatam ca, din pacate, executivul nici nu a facut nimic sa diminueze acest fenomen. Astazi, singurii responsabili ramân salariatii care trebuie sa plateasca toate aceste masuri haotice, ilegale, abuzive ce au fost promovate de-a lungul anilor de conducerile succesive ale Ministerului Transporturilor, prin scaderea salariilor, conditii precare de lucru si pierderea sistematica a locurilor de munca”, subliniaza Presedintele Cartelului ALFA.

Disponibilizarea de personal propusa Federatiei Mecanicilor de Locomotiva si celorlalti parteneri sociali reprezinta, in opinia lu Hossu, o noua actiune al carei scop este rezolvarea inca o data a afacerilor “baietilor destepti” sau chiar “pregatirea” SNTFM CFR Marfa pentru o privatizare cu tinta stabilita in favoarea acelorasi “baieti destepti”.

Confederatia Nationala Sindicala “Cartel ALFA” cere de urgenta reanalizarea situatiei la CFR MARFĂ si solicita ministrului Transporturilor si Infrastructurii sa dispuna de urgenta retragerea proiectului de concediere colectiva datorita faptului ca administratia nu a consultat in prealabil sindicatele, conform prevederilor legale, si nu a pus la dispozitia acestora toate informatiile re levante in legatura cu necesitatea concedierii colective.

“Sustinem solicitarea Federatiei Mecanicilor de Locomotiva de a fi abordate, la masa negocierilor, cu federatiile sindicale reprezentative, toate masurile ce afecteaza in mod dramatic drepturile si viitorul profesional al salariatilor din sistemul feroviar pentru a gasi cele mai bune solutii posibile in actualul context”, afirma, in incheierea comunicatului de presa liderul CNS Cartel ALFA, Bogdan Iuliu Hossu.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.