Ce a devenit compania Alcatel după delocalizarea în România?

O treime din efectivele de salariati ale Alcatel-Lucent din Timisoara (vest) va trebui sa plece de la producatorul de echipamente de telecomunicatii la inceputul anului 2010 pentru a se transfera la un subantreprenor indian.

Salariatii s-au hotarât sa creeze primul lor sindicat si sa faca greva pentru a-si apara drepturile. Este o mobilizare inedita de când compania multinationala a venit in România, acum 18 ani, scrie publicatia francofona Le Courrier des Balkans.

Siguranta locurilor de munca, salarii bune, prime substantiale, credite bancare preferentiale. Când Alcatel a fost prima societate straina care a venit la Timisoara, in 1991, salariatii au beneficiat de avantaje mult mai mari decât alte intreprinderi din oras. Astazi, tens iunea si dezamagirea domnesc la sediul celei mai mari multinationale din sud-vestul României.

La anuntul unui vast plan de restructurare care prevede transferul a 30% din efective la subcontractantul indian Wipro, salariatii ameninta cu incetarea lucrului marti si miercuri, dupa esecul grevei de avertisment din 27 noiembrie. “Cu aproape 500 de posturi amenintate din 1.600, suntem cel mai afectati din Europa prin planul global de economii lansat de grup”, spune Manuel Martin, 35 de ani, presedintele primului sindicat al societatii, creat in iulie.

“Negocierile cu patronatul n-au fost satisfacatoare, numai prin greva putem face presiuni”, adauga el. Sindicatul liber de la Alcatel-Lucent Timisoara cere mai multe garantii pentru salariatii Centrului tehnic român si ai serviciului financiar, care vor fi transferati la inceputul lui 2010.
“Ne luptam pentru ca fiecare sa obtina compensatii financiare decente”, precizeaza Laura Oprea, 25 de ani, care lucreaza la serviciul financ iar. “Pâna acum, conducerea a pus pe masa oferte tot mai putin interesante. Colegii nostri germani au reusit sa obtina destule indemnizatii. De ce noi n-am avea aceleasi drepturi?”.

Pe 10 noiembrie, salariatii timisoreni de la Alcatel-Lucent au manifestat pentru a face presiuni asupra patronatului. Aceasta manifestatie, inedita in istoria companiei, le urma pe cele organizate in Franta, Germania si Italia impotriva prevazutei suprimari a peste 4.000 de locuri de munca din Europa. Numarând in prezent 400 de membri, Sindicatul liber din Timisoara este ingrijorat mai ales de integritatea si sanatatea financiara a societatii Wipro.

În Franta, gigantul indian din domeniul electronic si-a inchis unitatea de la Sophia-Antipolis in septembrie, dupa ce a incasat milioane de euro din impozitele pe cercetare si a repatriat brevetele in India. “Facem tot ce ne sta in putinta pentru a limita impactul social al ace stor delocalizari”, spune Catalina Ochesila, director de comunicare al Alcatel-Lucent pentru Europa de Sud-Est. “Salariatii transferati la Wipro vor continua sa lucreze in România si vor avea aceleasi drepturi ca la Alcatel.

De asemenea, nu vor fi concediati 18 luni. Însa cererile sindicatului in privinta compensatiilor financiare sunt pentru moment prea mari”, afirma ea. Îngrijorati de soarta rezervata colegilor lor, “vânduti indienilor”, membrii sindicatului au ins istat pe negocierea unui contract colectiv de munca. Negocierea este obligatorie prin lege, dar ea n-a avut loc pâna acum, in absenta reprezentantului salariatilor. “Acest contract ne va permite sa ne protejam in caz de concedieri masive”, apreciaza Manuel Martin.

“Cu criza, nu suntem la adapost fata de nimic. Este si momentul sa punem la punct lucruri precum concediile platite, sporurile de vechime si altele”, adauga liderul de sindicat. În mai putin de 6 luni, salariatii de la intreprinderea din Timisoara au dobândit constiinta drepturilor lor si s-au mobilizat in apararea acestora.

La inceput, domnea o atmosfera de scepticism, nu numai pentru ca sindicalismul in România este inca pus in legatura cu comunismul, dar si pentru ca salariatii de la Alcatel-Lucent au avut multa vreme conditii avantajoase care nu-i incurajau sa formeze un sindicat. “Criza a intarit solidaritatea muncitorilor si a relansat miscarea sindicala”, arata Stefan Gogosanu, secretar al Confederatiei s indicale Cartel Alfa, la care este afiliat s indicatul liber de la Alcatel Timisoara. “De câteva luni, salariatii descopera ca au drepturi si ca e mai bine sa se adune pentru a le apara”, adauga el, citat de portalul francofon Le Courrier des Balkans.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.