Comisia Europeană a autorizat schema de ajutor de stat pentru reţelele de distribuţie a energiei şi gazelor

Comisia Europeana a autorizat Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor in extinderea si modernizarea retelelor de distributie a energiei electrice si gazelor naturale, notificata de autoritatile române, iar bugetul total se ridica la 28,4 milioane euro, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurentei (CC).

Ajutoarele de stat se vor acorda sub forma de alocari financiare nerambursabile, atât din fonduri comunitare cât si din fonduri nationale. Valoarea maxima a ajutorului de stat ce se poate acorda beneficiarilor este 40% din costurile eligibile ale investitiilor pentru cei care realizeaza investitiile in regiunea Bucuresti-Ilfov si 50% pentru celelalte sapte regiuni de dezvoltare.

Pentru intreprinderi mici se acorda bonus de 20%, iar pentru cele mijlocii, bonusul este de 10%. Un beneficiar poate primi maxim patru milioane euro pentru un proiect si poate primi finantare pentru maxim doua proiecte in cadrul acestei scheme. “Prin acest program se finanteaza realizarea de investitii initiale in retelele de distributie de energie electrica si gaze naturale in scopul atingerii performante lor economice si standardelor de calitate solicitate de catre consumatorii de energie”, a declarat presedintele CC, Bogdan Chiritoiu.

Proiectele de investitii pot fi realizate in oricare dintre regiunile României si trebuie mentinute minim trei ani in locatia respectiva, in cazul intreprinderilor mici si mijlocii, respectiv cinci ani in cazul intreprinderilor mari. Potentialii beneficiari sunt proprietarii retelelor de distributie a energiei electrice si gaze lor naturale sau operatorii acestor retele, care detin o licenta si au dreptul de extindere si/sau modernizare a retelelor.

Pentru a depune cererile de finantare, agentii economici interesati trebuie sa se adreseze Ministerului Economiei, Organismul Intermediar pentru Energie. Schema se deruleaza pâna la sfârsitul anului 2013. Initiata de ministerul Economiei, schema de ajutor de stat, va fi implementata in aplicarea Axei prioritare 4 “Cresterea Eficientei Energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice” din cadrul Programului Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.