Energia eoliană, o oportunitate de corupţie

0

Cele 55 de turbine de pe plaja de la Pozo Izquierdo, Insulele Canare, sunt atât simbolul absolut si alb al unei industrii in dezvoltare si al posibilitatii de a obtine o energie “verde”, cât si al coruptiei, in conditiile in care o ancheta de un an a Guardia civil – politia spaniola – s-a soldat cu punerea sub acuzare a 5 oficiali, a primarului si a 2 dezvoltatori de parcuri eoliene, sub acuzatia de trafic de influenta, abuz in functie, folosirea in alte scopuri a terenului si mita.

Motivul? Cei 40 de milioane de euro venite din fonduri europene. Potrivit New York Times, in Europa peste 6 miliarde de euro din fonduri structurale si pentru agricultura sunt alocate energiei regenerabile pe o perioada de 13 ani, care se incheie in 2013.
Este vorba de o suma atractiva pentru o industrie relativ noua, cons iderata de incredere deoarece imaginea ei ecologica pare dincolo de partizanatele politice. De asemenea, energia verde este in centrul dezbaterilor despre schimbarea climatica care mentin atentia lumii asupra summitului de la Copenhaga din aceste zile.

Pe de alta parte, autoritatile sustin ca este imposibil de cuantificat amploarea fraudei in cheltuielile publice legate de energia eoliana deoarece anchetele sunt imprastiate in mai multe tari intre politia fiscala si regionala. Pe de alta parte, criticii sustin ca fondurile generoase pentru dezvoltarea acestei industrii si controalele laxe atrag o galerie de politicieni corupti si de intreprinzatori care incearca la propriu sa faca bani din aer.

Asociatia Europeana a Energiei Eoliene – reprezentând 600 de producatori si de membri din 60 de tari, printre care si unele din afara Europei si care si-a atras mai mult de 10,9 miliarde de euro anul trecut din investitii – sustine ca coruptia este un fenomen rar in aceasta industrie si nu sunt necesare reglementari.
Cu toate acestea, politistii au fost ocupati pe continent in ultimele luni.

În acest an, 5 nationalisti cors icani au fost inchisi si amendati pentru ca isi insus irera fraudulos 1,54 de m ilioane de euro din subsidiile europene pentru ferme eoliene, iar in Italia, 15 persoane au fost arestate luna trecuta intr-un caz – o schema tip Ponzi complicata – prin care incercau sa obtina 30 de milioane de euro din banii proveniti de la UE.

Dezvoltarea fermelor eoliene urmeaza un traseu comun in Europa si in SUA. Este un lant complex in care, de obicei, mici intreprinzatori inchiriaza pe termen lung pamânt de la fermieri si incearca sa obtina acordul autoritatile regionale pentru construirea de parcuri eoliene. Ulterior, acestia vând pachete de dezvoltare prin intermediari unor companii multinationale sau de utilitati care construiesc de fapt parcurile eoliene.
În multe tari, producatorii de energie eoliana primesc tarife preferentiale, sub nivelul pietei, ca bonus pentru optarea pentru energie regenerabila dar si preturi speciale pentru semnarea de contracte pe o perioada intre 15 si 25 de ani.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.