Exporturile de gaze naturale ale Rusiei au scăzut cu 10% în 2009

Exporturile de titei ale Rusiei in 2009 au crescut cu 1,8%, sfidând criza economica, dar exporturile de gaze naturale au scazut cu 10%, a anuntat luni (14 decembrie 2009) vice prim-ministrul rus, Igor Sechin, transmite AFP.

Oficialul rus a afirmat ca Rusia a exportat in acest an 247,4 milioane tone de titei, in crestere cu 1,8% fata de 2008. Productia totala de titei a Rusiei a fost de 493 milioane de tone, in crestere cu 1% fata de 2008. Rusia a depasit Arabia Saudita la exporturile de petrol pe plan mondial, deoarece statele OPEC (Organizatia Tar ilor Exportatoare de Petrol) au redus cotele de productie iar noile zacaminte din Siberia au inceput sa produca titei.

Sechin a afirmat ca productia de gaze naturale a Rusiei a scazut in acest an cu 10%, la 170,6 miliarde metri cubi. Exporturile rusesti catre pietele europene au fost puternic afectate de criza economica dar oficialul rus si-a exprimat speranta ca situatia se va imbunatati in viitorul apropiat.

Criza financiara globala a obligat Rusia, pentru care exporturile de petrol asigura o mare parte din veniturile sale, sa devalorizeze treptat rubla pe fondul fugii capitalurilor si scaderii preturilor petrolului la nivel mondial. Cotatia barilului de petrol a scazut constant de la nivelul record de 147 de dolari in luna iunie 2008 pâna la aproximativ 40 de dolari in primavara lui 2009, pentru ca in ultimele saptamâni sa revina in apropierea nivelului de 70 de dolari.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.