Franţa continuă să ducă lipsă de oncologi

Hexagonul numara 0,7 oncologi la 100.000 de locuitori, la fel ca Albania, scrie cotidianul francez Le Figaro.

“În cursul diminetii am consultat 23 de bolnavi”, spune doctorul Daniel Serin, presedintele Federatiei franceze de oncologie medicala. Daniel Serin nu este singurul doctor care se confrunta cu aceasta situatie: ceilalti 2 oncologi de la spitalul Tenon care dau consultatii aveau programati pentru aceeasi zi intre “45 si 50 de bolnavi”. Zilnic, sarcinile de lucru si obligatiile acestor specialisti au ajuns sa fie atât de grele incât ei nu mai pot sa le faca fata in totalitate iar listele de asteptare se lungesc, precizeaza ziarul mentionat.

Franta are doar 0,7 doctori oncologi pentru 100.000 de locuitori, acelasi numar ca in Albania. În vreme ce Statele Unite, cu 2 oncologi pentru 100.000 de locuitori (mai mult de dublu), se declara deja ingrijorate de “drama penuriei” preconizate pentru anii urmatori. Aceasta situatie nu este noua: prioritatea acordata domeniului oncologic si recentul raport al profesorului Grunfeld repeta fara incetare ca “trebuie sa se revada maniera de stabilire a onorariilor, trebuie sa se creeze posturi de internisti, sefi de clinica si asistente”. Fara rezultate concrete.

Situatia a devenit atât de acuta incât oncologii francezi i-au adresat luna trecuta un apel presedintelui Nicolas Sarkozy, cerându-i sa vina in ajutorul acestei profesii sinistrate. “Demografia medicala constituie o preocupare reala, fiind direct interesate câteva discipline ale oncologiei.
A venit vremea sa recuperam timpul pierduť, puncteaza ei. “Este cu adevarat contradictoriu sa vrei sa fie prioritar accesul la medicamente noi si adesea foarte costisitoare in domeniul cancerului si sa neglijezi in acelasi timp profesia care trebuie sa le prescrie si sa asigure buna lor folos ire. Oncologia medicala este sinistrata si neglijata”.

“Oncologia nu are mâini”, este de parere Daniel Serin, autorul ape lului. “A fost creat un numar mic de posturi, internistii abandoneaza aceasta profesie din lipsa de posturi. În timp ce aceasta meserie este una minunata, o meserie de viitor, o adevarata munca de coordonator medical. Oncologul se afla adesea in centrul dispozitivului multidisciplinar”.

Colegii liber profesionisti ai medicilor de spital nu sunt nici ei mai bine platiti: remunerarea lor se bazeaza pe un act medical si nu pe o negociere globala. Oncologia hematologica, disciplina care trateaza leucemiile, limfoamele si afectiunile maduvei osoase, care face grefe de maduva si nu se exercita decât intr-un mediu spitalicesc public este un exemplu bun.

“Noi nu vom putea fi vânduti sectorului privat, activitatea noastra se adreseaza celor grav bolnavi. Totusi noi am putea fi atragatori pentru tinerii specialisti, daca i-am putea primi. Dar suprimarea prevazuta a 4.000 de posturi in 3 ani, intre care 500 posturi de practicieni in spital (140 anul acesta), ne sufoca”, se indigneaza, la rândul sau, profesorul Jean-Paul Vernant, citat de Le Figaro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.