Irakul se va transforma într-un rival al Arabiei Saudite în viitorii 6 ani

Ca urmare a licitatiei internationale care a atribuit cele mai atractive zacaminte de petrol ale sale spre exploatare unor companii energetice globale, Irakul intentioneaza sa-si sporeasca productia pentru a rivaliza cu principalul exportator de petrol al lumii, Arabia Saudita, relateaza cotidianul economic Arabian Business.

La sfârsitul celei de-a doua zile a licitatiei, firmele petroliere internationale s-au angajat sa sporeasca cu 4, 765 milioane de barili pe zi productia de petrol a Irakului, o cifra aproape dubla fata de productia actuala.
Cele 2 licitatii internationale si altele care le-ar putea urma vor ridica productia de petrol irakiana la 12 milioane de barili pe zi in viitorii 6 ani, depasind Rusia si situându-se aproape de productia zilnica de petrol de 12,5 milioane de barili a Arabiei Saudite.

Ministrul irakian de externe, Hoshiyar Zebari a declarat ca Irakul reprezinta un motor de dezvoltare in Orientul Mijlociu si isi va ocupa locul care i se cuvine. Firmele petroliere americane nu s-au aratat interesate de oferta prezentata la licitatia internationala recent organizata la Baghdad, dezamagind asteptarile ca si-ar putea adjudeca partea leului datorita rolului pe care il joaca SUA in mentinerea stabilitatii interne din Irak.

Ministrul irakian al petrolului, Hussein Shahristani a asigurat companiile petroliere care nu au reusit sa-si adjudice dreptul de exploatare a unui zacamânt la cea de-a doua licitatie internationala sa nu-si faca griji intrucât in Irak au mai ramas zeci de zacaminte, inclusiv zacaminte gigant, care vor fi oferite in viitor firmelor internationale interesate sa le exploateze.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.