Omul lui Ben Laden din Sahara

La 23 ianuarie 2007, Grupul Salafist pentru Rugaciune si Lupta (GSPC) algerian anunta in mod oficial ca isi schimba numele in Al Qaida din Maghrebul Islamic (AQMI). Avea deja la activ un deceniu de actiuni sângeroase.

Se confirmau astfel banuielile: Ben Laden punea mâna pe o franciza in Africa de Nord. Si bine “hranita”, având in vedere ca peste 3.000 de algerieni trecusera prin taberele sale de antrenament din Afganistan.
Al Qaida prelua astfel conducerea unei nebuloase teroriste pâna acum destul de imprastiata, atât ca obiective, mult prea la izolate si nediscriminate pentru a fi validate de jihad, cât si ca zona geografica, cuprinzând aproape totalitatea Saharei, noteaza ABC.

Actualul sef al AQMI este emirul Abdelmalek Drukdel, mai cunoscut sub numele sau razboi,”Abou Moussab Abdelwaduď. Este algerian si se afla in fruntea organigramei grupului, mai presus de consiliul inteleptilor.
Un tribunal din Tizi Uzu l-a condamnat, la 21 martie 2007, pentru acte de rebeliune la inchisoare pe viata. Abdelwadud s-a nascut la 30 aprilie 1970 la Meftah, bastion al terorismului din regiunea Blida, in anii 90. Inginer in chimie si electronica, el a legat de tânar primele relatii cu GIA. Dupa care a escaldat una câte una treptele terorii.

Se preconizeaza doua nume pentru cei doi locotenenti ai sai si responsabili directi de rapirea a trei spanioli de acets grup terorist: Mohtar Belmohtar, alias “Khaled Abou Abbes” si Hamadou Abid, alias “Abdelhamid Abou Zeiď, operând sub ordinele lui Abou Moussab Abdelwadud.

Când in iunie 2004, fortele de securitate algeriene au pus capat vietii celui pâna atunci lider al GSPC, Nabil Sahraoui, a fost adjunctul sau, Abdelwadud cel care a preluat frâiele organizatiei teroriste. Tocmai prezidase un consiliu al inteleptilor care avea sub controlul sau ofiterii celor 7 regiuni in care era impartita Algeria.
Schimbarea de “marca” a GSPC, in AQMI, a servit la 3 scopuri: internationalizarea organizatiei, dotarea sa cu un aparat de comunicare si dezvoltarea de noi obiective si tipuri de atentat. Reteaua care avea deja doua celule in Spania, Franta si Italia, s-a extins in ultimii ani si in Niger, Chad, Mali si Mauritania…

Dar franciza lui Ben Laden din Sahara a fost incadrata in patru divizii operative: partea centrala a AQMI in Algeria; cea de est in Tunisia cea de sud la Sahel, iar cea de vest in Mauritania.
În aceasta noua ordine, strainii devin obiective prioritare. Grupul dispune deja teroristi sinucigasi. Creste numarul taberelor de antrenament in Sahara in a carei regiune, Sahel sunt transferati ostaticii occidentali.

Abdelwadud a pilotat procesul de transformare al GSPC in filiala sahariana a Al Qaida. Si a patronat crearea biroului sau de comunicare pornind de la pagina de internet “www.jihad¬algeria.com” care s-a tot schimbat in functie de cenzurarea sa de catre autoritati. Web-urile sale sunt autentice enciclopedii al cunoasterii teroriste.

Coincizând cu tentativele presedintelui algerian, Abdelaziz Buteflika, de a pune capat terorismului printr-un proces de reconciliere nationala lansat in 2005, unii emiri au imbratisat aceasta pozitie, deoarece nu se asteptau ca Abdelwadud sa fie numit sef, fapt ce a provocat nemultumiri in rândul grupului terorist. Multi au murit in operatiunile lansate de fortele de securitate, mai ales in Algeria. Între cei care s-au predat se numara Hassan Hattab, fondator al GSPC, seminta din care a rasarit Al Qaida din Maghreb Islamic. Si astfel se inchidea in Sahara cercul violentei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.