Pogea: România ar putea primi banii de la FMI în ianuarie 2009

România va indeplini conditionalitatile de la Fondul Monetar International (FMI) si ar putea primi urmatoarea transa de la Fond in luna ianuarie, a declarat luni (14 decembrie 2009) ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

“Nu ma indoiesc ca nu vom indeplini aceste conditionalitati”, a afirmat Pogea. El a precizat ca bugetul pe 2010 trebuie depus la Parlament de catre noul guvern care se va instala. “Cu cât se va instala mai repede, cu atât mai bine. În ceea ce priveste MFP noi il pregatim din punct de vedere tehnic, urmând ca setul de politici publice, in special alocarea resurselor de investitii, sa fie facut de noua majoritate care se constituie”, a spus ministrul Finantelor.

Luni a avut loc la sediul MFP o discutie pe marginea bugetului intre expertii FMI si secretarii de stat si alti specialisti din MFP. “În primul rând discutam cu expertii tehnici ai FMI si CE, avem consultari pe marginea bugetului pe anul 2010. Speram sa conciliem in sensul caderii de comun acord asupra cifrelor mari, respectiv asupra proiectiei veniturilor si cheltuielilor”, a declarat Pogea.

El a precizat ca din punct de vedere macroeconomic nu sunt schimbari fundamentale – se merge tot pe o crestere economica de 0,5%, un deficit bugetar de 5,9% din PIB. Întrebat daca mai exista sanse ca România sa primeasca banii de la FMI pâna la sfârsitul anului 2009, Pogea a spus: “Nu stiu. Noi am facut socotelile pentru anul 2009 si finantarea este asigurata pentru intregul an”.

“Asigur pe toti cei care depind de bugetul public ca resursele sunt asigurate. Astazi dimineata am discutat cu secretarul de stat despre strategia pe trimestrul I , respectiv pentru asigurarea nevoilor de finantare”, a spus ministrul Finantelor.

Oficialul MFP a adaugat ca nu sunt probleme cu deficitul bugetar pentru 2009 si angajamentul este de a respecta tinta de 7,3% din PIB. “Sigur ca am dori sa fie sub 7,3% din PIB, dar daca vor fi mici abateri, ele vor fi nesemnificative”, a mai spus Pogea.

Acordul de sprijin financiar pentru România, in valoare totala de 19,95 miliarde de euro, se intinde pe o perioada de 24 de luni, Fondul urmând sa vireze României 12,95 miliarde de euro, in opt transe. Restul sumei va proveni de la CE, BM, BERD si BEI, respectiv 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana (CE), un miliard de euro de la Banca Mondiala (BM) si un miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI).

Citește și
1 Comentariu
  1. omu' spune

    NU VOR VENI BANII IN ROMANIA PANA LA SFARSITUL LUNII FEBRUARIE 2010….MAI COMENTAM….FRANA DE POGEA E UN ECONOMIST….EU DOAR UN INGINER!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.