Rolul României în UE prinde rădăcini şi generează speranţe fiscale

Rezultatul alegerilor din România a fost foarte strâns dar practic in acest moment exista oportunitati de a avea un guvern de dreapta si un guvern transparent puternic, care sa includa si Uniunea Democrata Maghiara din România (UDMR), a declarat intr-un interviu pentru New Europe, László Borbély, membru al Camerei Deputatilor si fost ministru al dezvoltarii regionale, lucrarilor publice si locuintelor, cu prilejul congresului Partidului Popularilor Europeni din intervalul 9-10 decembrie, de la Bonn.

“A existat o dezbatere in România privind directia in care vom merge in urmatorii cinci ani. Practic, acum avam obligatia de a forma un guvern cât mai curând posibil. Aceasta atmosfera de congres, acest leadership al Europe i vor fi utile, de asemenea, pentru România, pentru ca ne confruntam cu o recesiune, avem probleme, trebuie sa ne ajutam pe noi ins ine si avem nevoie de o oportunitate de a ne ameliora”, a afirmat Borbély.

Întrebat ce rol va putea juca România in urmatorii ani, in contextul in care exista o noua Comisie Europeana, Tratatul de la Lisabona instituit si dupa cât se pare nimic nu va opri Uniunea Europeana (UE) sa aiba cu adevarat in fata niste ani interesanti, Borbély a subliniat ca România a obtinut un portofoliu important in Comisia Europeana, cel al agriculturii. Este vorba de o munca foarte dificila iar Dacian Ciolos va fi un comisar pentru toate cele 27 de tari membre ale UE.

Este insa un post important pentru România, deoarece tara are un sector agricol imens. Se confrunta insa si cu probleme si de aceea trebuie sa existe un foarte clar sistem de subventii pentru agricultura, considera Borbély.

În opinia oficialului român, vor urma ani foarte importanti dar si foarte dificili pentru UE pentru a ajunge din nou la crestere economica, pentru a stabili o politica clara si comuna pentru Europa, o politica comuna privind schimbarea climatica, energia si pentru a avea toate alternativele privind resursele energetice. “Astfel, in acest moment suntem pe cale de a deschide noi usi pentru unificarea europerana”, a apreciat Borbély.

Solicitat sa raspunda ce a facut aderarea la UE pentru relatiile externe ale României, Borbély considera ca a fi stat membru al UE si al NATO reprezinta o noua dimensiune, mai multa securitate, mai multa incredere in valorile europene. Din acest motiv, pentru membrii in UE a insemnat schimbarea valorilor si a modului in care trebuie gândit in Europa dupa 50 de ani de comunism. “Sunt increzator ca va fi mai bine pentru Europa, mai bine pentru România si desigur mai bine pentru PPE in urmatorii ani”, a subliniat Borbély.

România a obtinut foarte importantul portofoliu al agriculturii, si in acest context oficialul român a fost solicitat sa explice care este experienta dobândita de Bucuresti, pe care o poate aduce in aceste sector deosebit de dificil, mai ales privind bugetul Politic ii Agricole Comune (PAC). “Suntem pe cale sa ne transformam agricultura deoarece ea s-a bazat pe cu totul alte reguli decât cele din UE”, a tinut sa sublinieze Borbély.

El a relevat ca, din acest motiv, se impune o dezbatere deschisa, având in vedere ca exista discutii in UE privind reanalizarea subventiilor precum si bugetul pe 2014 legat de cheltuielile agricole. Detinând acest gen de putere in UE, România trebuie sa dovedeasca ca este capabila sa duca o politica agricola foarte pragmatica, foarte echilibrata, in egala masura pentru cei care au aderat la UE in 2004 si 2007 cât si pentru cele mai mari tari europene occidentale, care au probabil o alta dimensiune privind cum trebuie sa ne subventionam agricultura.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.