România susţine evitarea abandonării zonelor rurale

Dimensiunea sociala a agriculturii ca sector al economiei ce contribuie la crearea de noi locuri de munca si evitarea abandonarii zonelor rurale, in special pentru România, au fost principalele subiecte abordate de secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Danut Apetrei, la reuniunea ministrilor din Statele Membre ale Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat al MAPDR, oficialul român a sustinut totodata, alaturi de Polonia, echilibrarea platilor directe in perspectiva PAC dupa anul 2013, pentru ca toate statele membre sa beneficieze de conditii egale de competitivitate.
Astfel in urma acestui demers, a fost introdusa in textul declaratiei ideea examinarii posibilitatilor de dezvoltare a unui mecanism de plati directe in vederea intaririi legitimitatii la nivel european, fara a aduce prejudicii perspectivei financiare pentru perioada de dupa anul 2013.

În data de 10 decembrie 2009 a avut loc reuniunea a 22 de ministri din Statele Membre ale Uniunii Europene, la initiativa ministrului francez, Bruno Le Maire, cu tema viitorul Politicii Agricole Comune (PAC). Dezbaterea a avut loc pe marginea unui text de declaratie transmis in prealabil delegatiilor participante. Înca de la inceputul reuniunii, ministrul Bruno Le Maire a facut precizarea ca acest grup ramâne deschis participarii si altor state membre UE.

Textul declaratiei aminteste obiectivele PAC care au fost reconfirmate prin Tratatul de la Lisabona. De asemenea, stabileste patru principii ca baza a construirii viitoarei politici agricole: dezvoltarea unui model de alimentatie european caracterizat printr-o mare diversitate, identificarea si furnizarea instrumentelor necesare fermierilor pentru a raspunde la semnalele pietei si de a construi strategii viabile in toate sectoarele, abordarea provocarilor de mediu, si nu in ultimul rând asumarea alegerilor colective având la baza ideea ca toate produsele importate trebuie sa indeplineasca aceleasi standarde cu produsele UE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.