Salariile CFR Călători şi CFR SA vor fi plătite cu o întârziere de 3 zile

Lipsa de bani afecteaza plata salariilor angajatilor CFR Calatori si CFR SA, care isi vor primi luni (14 decembrie 2009) doar jumatate din lichidarea pe decembrie, restul urmând sa fie platit la sfârsitul saptamânii, potrivit Ministerului Transporturilor.

“Sindicatele trebuie sa se decida daca vom achita azi jumatate din salariu si restul joi”, a explicat secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Gheorghe Popa.
Reprezentantii sindicatelor sustin insa ca, daca CFR SA si CFR Calatori au fonduri doar pentru achitarea a jumatate din salariu, CFR Marfa are fondurile necesare pentru plata salariilor in totalitate.

Citeste si:  Fotbal: Bilete între 5 şi 30 lei la meciul de România - Muntenegru din preliminariile CE 2015 de tineret

“Eu nu sunt de acord cu plata a jumatate din lichidarea pe noiembrie la CFR Marfa, pentru ca societatea are fonduri pentru salarii, chiar daca celelalte doua societati nu”, a spus Iulian Mantescu, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva. Acesta a precizat ca miercuri, 16 decembrie, sindicatele si conducerile celor 3 companii se vor intâlni pentru a discuta asupra planului de disponibilizare in rândul CFR, 11.000 de oameni urmând sa fie disponibilizati.

Deja, CFR Marfa a trimis vineri o notificare sindicatelor prin care anunta disponibilizarea a 6.380 de angajati ai societatii, din martie, acestia urmând sa plece fara a primi plati compensatorii. Potrivit procedurii, dupa cele 10 zile in care sindicatele trebuie sa se pronunte asupra masurii si dupa alte 30 de zile de preaviz, concedierile vor fi colective.

Citeste si:  Isărescu: Se va reduce costul creditului. Sper la o dobândă de 6%

Deocamdata, având in vedere ca nu exista un buget aprobat, Ministerul Muncii nu a trimis MTI un raspuns cu privire la solicitarea MTI de acordare a unor plati compensatorii. În urma restructurarii caii ferate, circa 11.000 de oameni ar putea fi disponibilizati, dintre care 1.370 de la CFR Calatori, 1.000 de angajati ai CFR SA si 8.500 de la CFR Marfa. De la inceputul anului, alti 4.700 de angajati din cele trei companii au fost pensionati.

Citește și
1 Comentariu
  1. george spune

    ..incet incet se stinge si CFR_calatori

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close